Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Radio România Muzical la 22 de ani de existență - concert aniversar la ParkLake Shopping Center

Publicat: luni, 25 Martie 2019 , ora 12.02

22 de ani de existență a împlinit duminică, 24 martie 2019, Radio România Muzical și am ales pentru a doua oară consecutiv să-i sărbătorim într-un loc nonconformist - ParkLake Shopping Center din capitală, partener, iată de ceva timp, care susține muzica clasică de calitate. Căci, pe scena amenajată într-un spațiu generos s-au aflat două "branduri" Radio România: violonistul Alexandru Tomescu și Corul de Copii Radio dirijat de Răzvan Rădos și acompaniat la pian de Magdalena Faur.

Despre inițiativa acestui proiect a vorbit Cristina Comandașu - manager Radio Romania Muzical:

"Aceste este, de fapt, sloganul nostru: muzică clasică pentru toți. Eu cred foarte mult în lucrul acesta și de aceea au și fost organizate de Radio România Muzical aceste evenimente; sigur, și pentru sălile de concert, dar și pentru asemenea spații neconvenționale unde, iată, poate veni un public foarte larg care poate pentru prima dată în viața lui se întâlnește cu acest gen de muzică și poate constata că-i și place. Sper ca măcar o parte din copiii care au stat aici pe scaune sau pe jos și au ascultat muzică clasică să-și aducă aminte și să asculte în continuare genul acesta de muzică, reper de valoare ce ne trebuie în societatea de astăzi."

Ambasador al campaniei naționale Ascultă 5 minute de muzică clasică, Alexandru Tomescu a prezentat opusuri dedicate viorii solo în care am regăsit muzică românească precum o sonată de Vasile Filip sau Balada de Ciprian Porumbescu. Iar cei prezenți la eveniment, în număr mult mai mare față de locurile existente pe scaune, s-au declarat încântați și au așteptat minute în șir, la final, pentru a putea face cunoștință cu protagonistul și a primi autografe:

"Un concert binevenit la începutul primăverii. Salutăm inițiativa Radio România Muzical!"

"Sunt programe de calitate, bine organizate chiar dacă sunt într-un mall. A fost foarte frumos și încheierea chiar ne-a bucurat când am văzut copii atât de entuziaști și atât de frumoși."

"Sunt excepționali! Îi admirăm pentru rigoarea și calitatea interpretării. De fiecare dată ne uimesc."

"Poate cu ocazia asta au mai mulți acces la muzica clasică. Având în vedere că muzica ce ne înconjoară este o muzică comercială, eu zic că este o inițiativă foarte bună."

"Este bine ca oamenii, chiar dacă nu au obiceiul să meargă în săli de concerte, să ia contact în felul ăsta ca încet, încet să li se dezvolte gustul pentru artă și pentru muzica clasică."

"E o inițiativă foarte bună. Chiar vreau să felicit postul Radio România Muzical. Mi s-a părut foarte interesantă și colaborarea dintre violonist și Corul de Copii Radio."

"Am așteptat foarte mult ca să-l pot asculta pe Alexandru Tomescu și sunt foarte încântată de reprezentația lui și de copii."

Publicul a fost numeros și entuziast, au fost tineri, bătrâni și copii mici, dar și public venit special pentru acest concert toți fiind atrași de sunetul viorii lui Alexandru Tomescu și de sunetul inconfundabil al Corului de Copii Radio.

Iată cum s-au simțit și protagoniștii!

Dirijorul Răzvan Rădos: "În primul rând, felicitări Radio România Muzical pentru această inițiativă minunată și... La mulți, mulți ani de acum încolo! Corul de Copii Radio a avut o mare bucurie să fie în această seară pe scenă cu Alexandru Tomescu aici, în ParkLake Shopping Center, pentru că a ieși și a-ți aduce arta în locuri în care de obicei nu este ascultată e o misiune pe care orice artist ar trebui, cred, să o aibă în activitățile lui. Ceea ce face Alexandru Tomescu, ceea ce face Radio România Muzical alături de Alexandru Tomescu în astfel de locuri precum ParkLake înseamnă inițiere pentru oamenii care nu ascultă de regulă acest gen și înseamnă bucurie pentru viețile lor."

... și ambasadorul campaniei Ascultă 5 minute de muzică clasică, violonistul Alexandru Tomescu: "Radio România Muzical este într-o poziție singulară. Nu este nimeni care să-și mai asume un astfel de rol de a difuza muzică clasică, muzică de jazz. Misiunea sa este extrem de importantă mai ales pentru a face acea muncă de educație, de trezire la viață a artistului din fiecare dintre noi. Muzica clasică este la ea acasă oriunde este ascultată cu plăcere. Și, iată, aceste concerte inaugurate aici, la ParkLake, arată că muzica clasică are un potențial mult mai mare, care nu este doar restrâns la spațiul sălii de concerte."

Reportaj realizat de Jeanine Costache