Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Radio România Muzical - premiat la ediția a II-a a Galei Drepturilor de Autor și a Drepturilor conexe

Publicat: marți, 19 Martie 2019 , ora 14.10

Radio România Muzical a fost premiat ieri seară, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Drepturilor de Autor și a Drepturilor conexe, organizate de editura Universul Juridic la București. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Camerei de Comert si Industrie Bucuresti și a fost precedat de o serie de reflecții pe tema importanței respectării drepturilor de autor în România. Acestea au fost formulate de Doru Adrian Păunescu, directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor: „Din perspectiva noastră, drepturile de autor, drepturile conexe - la nivel de respectare a prevederilor legale - constituie un aspect deosebit de important și un aspect care se manifestă în viața cotidiană a fiecăruia dintre noi. Cu atât mai mult cu cât premisa de la care pleacă prevederile legale și inclusiv oricare instituție pe care o reprezint în prezent este aceea că autorul, creatorul, indiferent dacă vorbim de autor în sine sau de interpreți sau alte categorii de artiști, este normal să fie remunerat pentru activitatea pe care o prestează.”

Ștefan Gheorghiu, directorul general al CREDIDAM: „Activitatea Credidam a fost o noutate absolută, după apariția legii dreptului de autor. Ne facem datoria și noi - organismele de gestiune colectivă, și ORDA să promovăm aceste drepturi astfel încât ele să fie percepute ca o stare de normalitate.”

și Marius Pantea, prof. univ. dr. la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”: „Sub o formă sau alta, dreptul de autor și drepturile conexe și drepturile de proprietate intelectuală, în general, trebuie respectate de toată lumea, fie că cineva este utilizator, fie că nu este utilizator al internetului.”

Postul nostru a fost distins cu premiul pentru contribuția la promovarea tinerelor talente, la Categoria "Mass-media", iar diploma i-a fost înmânată Cristinei Comandașu, manager Radio România Muzical: „La Radio România Muzical, în general, vorbim de premiile altora; de multe ori vorbim de premiile altora și încurajăm pe cei tineri și îi punem, iată, pe o scenă la care, în fiecare zi, aderă zeci de mii de oameni. Pentru noi este foarte important să promovăm tinerele talente. În general este foarte important să promovăm valoarea - valoarea românească, în mod deosebit. Suntem o mână de oameni, cei care facem zilnic lucrul acesta, trăim de fapt, într-o lume a drepturilor de autor, a creatorilor; aceia care au realizat muzica, cei care au interpretat-o, aceia care o pun în undă și mă bucur foarte mult că există și un premiu pentru Radio România Muzical și colegii mei.”

Gazda serii a fost Cristian Pavel, redactorul-șef al revistei Legal Magazin, care ne-a prezentat valorile care se urmăresc a fi premiate în cadrul acestor gale: „Am luat în seamă rezultatele deosebite în apărarea și promovarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe, opiniile și recomandările experților în acest sector. De asemenea, am cântărit rezultatele înregistrate în 2018 și, nu în ultimul rând, audiența, notorietatea creației.”

Alături de Radio România Muzical, au mai fost premiate entități publice și private, dar și personalități care au contribuit la respectarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe. Este vorba despre: Direcția Registre și Gestiune Colectivă din cadrul ORDA, Administrația Fondului Cultural Național, UNATC, DACIN SARA, Mihai Cernea - președintele CREDIDAM și Iulian Vrabete, Vicepreședintele CREDIDAM, societatea de avocatură NNDKP, Kaspersky Lab, Microsoft România și Anis- Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, Teatrul Odeon, Muzeul Național Cotroceni, Cat Music, Amma Music and Sound, Consiliul Român pentru Publicitate și Asociația Română de Relații Publice. Premiul special la categoria Excelență în managemenet i-a fost acordat violistului Ștefan Gheorghiu, director general CREDIDAM.

Reportaj realizat de Ana Diaconu