Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. '100% Beethoven' la Sala Radio

Publicat: vineri, 1 Februarie 2019 , ora 9.43
După concertul "100% Vivaldi" din finalul anului trecut, și după concertul "100% Haydn" de la începutul acestui an, un concert intitulat "100% Beethoven" pare o continuare naturală. Dirijorul italian Gianluigi Zampieri și pianista Sânziana Mircea au urcat pe scena Sălii Radio miercuri, 30 ianuarie, alături de Orchestra de Cameră Radio. Programul serii a început cu Uvertura Coriolan, op. 62, lucrare cu care dirijorul a subliniat principalele caracteristici ale stilisticii beethoveniene - o paletă dinamică largă, logica formei și continuitatea dezvoltării melodice. Aceleași aspecte au putut fi remarcate și în Concertul pentru pian nr. 4 în sol major, solista reușind să surprindă momentele de maximum melodic ale lucrării, dovedindu-și abilitățile muzicale.


Ca bis, pianista a oferit publicului teme populare în transpoziție proprie - lucrare ce s-a bucurat de succesul așteptat, asemenea concertului:

A fost o idee care mi-a venit acum șase-șapte ani, pentru că îmi plăcea foarte mutl "Sanie cu zurgălăi". Tot încercam să o cânt acasă singură și apoi am zis, bine, să mai adaug ceva, "Trandafir de la Moldova" și hai încă ceva "Hai, hai cu trăstioara" și tot așa. Ultima new adition este "Călușarul", la sfârșit, apoi Hora staccato era oricum din ideea mea originală, cea care încheia setul. Am dat la bis această scurtă transcripție și în Japonia, și în Anglia, și în Germania, cu mare succes. Toți adoră muzica românească.

- E interesantă și oricum și ne bucurăm să vedem o solistă tânără, cu temperament și cântând o piesă destul de dificilă și cântând-o bine. Cred că și cu dirijorul s-a împăcat foarte bine.

- Foarte bună. Așa tânără și bună, m-a impresionat. Și dirijorul.

Criticul muzical, Dumitru Avakian: Indiscutabil, un program Beethoven atrage un public numeros, un public care vine cu interes, cu generozitate, știe la ce să se aștepte și deschiderea este mare și așteptările sunt importante. Concertul Orchestrei de Cameră cu Gianluigi Zampieri este un concerte care răspunde așteptărilor firești, obișnuite, ale melomanilor bucureșteni. O celebră uvertură, dar Simfonia a II-a în re major a fost un opus căreia i s-a acordat toată atenția. Zampieri este un maestru care are experiența relației cu ansambluri de diferite nivele și știe să le aducă la nivelul unei comunicări bine structurate.

Partea secundă a serii a fost dedicată Simfoniei a II-a în re major, prezentată în caracterul necesar - cu jovialitate și vivacitate, oferind publicului o fațetă beethoveniană mai puțin populară: cea a clasicului optimist și cordial, în contrast cu romanticul dramatic pe care îl cunoaștem din lucrările sale cele mai cunoscute. În acest sens, dirijorul și orchestra au reușit să nuanțeze felul în care este percepută creația lui Ludwig van Beethoven, aducând un plus de diversitate interpretativă necesară.


Reportaj realizat de Petre Fugaciu