Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ultima seară de recitaluri cu tineri muzicieni la ParkLake Shopping Center

Publicat: vineri, 21 Decembrie 2018 , ora 13.11

S-a încheiat ieri, 20 decembrie 2018, seria de evenimente prin care ParkLake și Radio România Muzical au prezentat în recital tineri muzicieni talentați, selectați împreună cu Fundația Remember Enescu.

"Mi se pare o idee foarte bună. E minunat că se popularizează în felul ăsta muzica clasică și în rândul tinerilor, și în rândul maselor."

"Un recital foarte frumos și relaxant. După serviciu am venit aici și chiar sunt super-încânată. E o idee interesantă și aș veni cu mare drag la așa un concert, în fiecare săptămână chiar."

"Foarte frumos! Muzicienii - foarte talentați. Mi se pare o idee foarte interesantă să organizezi un astfel de recital într-un mall."

"M-am nimerit din greșeală în mall, am auzit și am zis să mai stau un pic. Să mai ascult. Melodia de dinainte am recunoscut-o pentru că am mai ascultat-o."

Au fost câteva dintre ecourile pe care le-am surprins în rândul publicului prezent în număr foarte mare aseară la ultimul recital din seria celor trei organizate de Radio România Muzical și ParkLake Shopping Center.

Ultimii patru tineri muzicieni care au urcat ieri pe scena instalată în Main Square din ParkLake au fost pianistul Matei Lăbunț, care ne-a prezentat inclusiv o compoziție proprie:

"Mi s-a părut ceva inedit pentru mine, extraordinar și mă bucur că am avut ocazia să pot cânta în acest spațiu. Într-o sală de spectacol este liniște și fiecare detaliu, cel mai mic, se aude, dar aici totul este foarte relaxant pentru că nu mai stai cu stresul că acea mică greșeală se va auzi. Aici doar îți dorești să împarți muzica cu oameni obișnuiți."

Ștefan Aprodu, care și-a dovedit virtuozitatea prin două opusuri de Pablo de Sarasate și Jerry Bock:

"În primul rând, a fost o onoare că am participat în acest proiect. Dar, în afară de asta, apropiem oamenii din afara grupului muzicienilor de muzica clasică, chiar dacă ei nu vin la concerte. Lumea se plimbă, nu este un loc unde să stai și să te concentrezi. Este, într-un fel, greu pentru mine; a fost o primă ieșire în acest spațiu, dar mi se pare o idee interesantă pe care s-o mai practicăm pentru a-i apropia pe oameni de noi."

...și, în final, duoul alcătuit din sopranele Clarisa Gherghe și Simona Bucur, care au încheiat programul în cel mai potrivit mod cu putință, cu o selecție de cântece de Crăciun.

"Oamenii ne priveau așa, cu atât de multă admirație. Ei nu știau, de fapt, ce e în spate. oamenii m-au făcut să am mai multe emoții."

"E o experiență inedită, extraordinară, pentru că oamenii care nu ascultă în fiecare zi muzica clasică au putut să ne asculte și să fie alături de noi, să simtă ceea ce simțim noi. Am văzut oameni care s-au oprit din a face cumpărături de Crăciun să ne vadă chiar cântând colinde de Crăciun alături de colega mea, Clarisa Gherghe, și m-am bucurat foarte mult că au stat, și-au oprit timpul în loc să ne asculte."

ParkLake a ales să sprijine cei 16 tineri premianți, selectați împreună cu Fundația Remember Enescu, cu accesorii, partituri, ținute de scenă și, poate cel mai important, posibilitatea de a evolua în fața unui public larg. Premiile au fost înmânate, la finalul acestui ultim recital, de violonistul Alexandru Tomescu, președintele Fundației Remember Enescu:

"Cred că este un lucru foarte frumos și necesar ca valoarea lor să fie recunoscută. Fundația Remember Enescu, pe lângă concertele și concursurile pe care le organizează în fiecare an, iată, în colaborare cu postul de radio România Muzical a decis să-i premieze pe acești copii merituoși și eu cred că acesta daruri muzicale pe care le-au primit - partituri în ediție originală, accesorii muzicale care le vor fi foarte, foarte utile - vor fi pe cele mai bune mâini posibile."

Am rugat-o să formuleze concluzia unui nou proiect reușit pe Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, cea care a și prezentat publicului cele trei recitaluri începând din 18 decembrie:

"Cred că a ieșit așa cum ne doream. M-am implicat pentru că eu țin foarte mult la ideea aceasta, a continuității, a unei tradiții care trebuie continuată și cred foarte mult că muzica clasică are un viitor. Dar viitorul este numai prin acești tineri muzicieni care trebuie să-și cucerească publicul și cred că astfel de evenimente în asemenea spații neconvenționale pentru muzica clasică exact asta fac; ne aduc un public care poate n-a fost niciodată în sala de concert, dar, iată, stă agățat pe un balcon aici și i se pare că este frumos și poate altădată va veni. Când ParkLake a avut inițiativa și a spus "Hai să premiem niște tineri muzicieni!" a zis "Sigur, imediat!". Alături de Fundația Remember Enescu am avut un partener de mare nădejde și chiar mă bucur că acest proiect va continua. Anul viitor sigur vom mai avea evenimente aici, la ParkLake... și concerte, și afară, pe esplanadă. Cred că e foarte important pentru noi și pentru public."

Reportaj realizat de Ana Diaconu