Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. ”Past and present” în Stagiunea de Jazz la Teatrul Act

Publicat: joi, 13 Decembrie 2018 , ora 15.00

"Past and present" a fost titlul concertului pe care chitaristul Sorin Romanescu l-a oferit iubitorilor jazzului miercuri, 12 decembrie, la Teatrul ACT din Calea Victoriei nr. 126, în calitate de invitat al formulei de bază. Și aici îi numesc pe bateristul Vlad Popescu - inițiatorul Stagiunii de Jazz care a ajuns la cea de-a IX-a ediție - și la contrabas, Adrian Flautistu... trecut și prezent aduse la un numitor comun prin sunetul unei chitare electrice. Cu alte cuvinte, s-au perindat în virtuozități și improvizații minuțios puse în pagină, titluri din anii '40, piese standard semnate Miles Davis, John Coltrane, Chick Corea și desigur compoziții Sorin Romanescu, intercalate cu inteligență în scenariul concertului. O evoluție în registrul grav, cu o acuitate ritmică remarcabilă, cerebrală în esență, incluzând trecutul în prezent pe coordonatele sonorităților jazzului contemporan, electric și acustic. Salutăm cu respect și admirație desigur, și componenta acustică a trio-ului.

Dar să-i oferim cuvântul protagonistului, chitaristul Sorin Romanescu:

"În primul rând, a fost o bucurie personală, dincolo de Stagiunea în sine muzicală de la Teatrul ACT. A fost o bucurie să cânt din nou cu Adrian Flautistu și cu Vlad Popescu după o pauză destul de lungă, pe de-o parte. Iar pe de altă parte, este un mai vechi vis de-al meu de a cânta în această formulă de trio în care chitara este și instrument acompaniator și instrument melodic. Este o provocare pentru orice chitarist, așa cum pentru orice pianist este o provocare să cânte cu secție ritmică. Cât privește ideea concertului, am vrut toți trei să aducem în actualitate niște teme standard de jazz, într-o variantă poate mai puțin uzitată, pentru anumite teme care sunt, de exemplu, pentru suflători. Deci, formula este minimalistă față de cum este obișnuit consumatorul de jazz și a fost o provocare de a aduce în sonoritățile chitarei moderne, teme standard din anii "40-'50. Probabil că o să continuăm acest proiect și-n alte spații. Pentru mine a fost o redescoperire și eu, cel puțin, voi face tot posibilul să-l permanentizăm."

Și câteva reacții din sală:

"E prima dată când îl văd. Sună foarte bine. E clar că e foarte lucrat și elaborat. Pasajele acestea moderne sunt mult mai aproape de noi. Concertul a fost extraordinar, ca toate concertele de aici, de la ACT, de unde încercăm să nu lipsim niciodată. Și sperăm să ne bucurăm din ce în ce mai mult de ele și de muzică. Radu Dârdeci, economist."

"E a doua oară când îl văd; l-am mai văzut cu Alexandru Andrieș, dar aici este un pic altceva. Acolo doar colora cu mult bun gust piesele lui Andrieș, dar aici l-am ascultat cântând cum, de fapt, cred că îi place cel mai mult, jazz la cel mai înalt nivel, modern. Chiar sunt foarte, foarte încântat că am venit în seara asta. Vlad Gălățeanu, actor."

"Este o plăcere să auzi un jazz de calitate trecând prin mai mulți ani ai jazzului și mi-a plăcut mai ales partea... mai mult spre prezent, după Chick Corea,  spre Coltrane ș.a.m.d. A fost mai atractiv. Dar, totul a fost minunat. A fost un moment de jazz care ne face să trăim. Bogdan Munteanu, navigator."

Reportaj realizat de Marina Nedelcu