Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, pe scena Ateneului Român

Publicat: luni, 3 Decembrie 2018 , ora 12.26


Filarmonica George Enescu și Ministerul Culturii și Identității Naționale au prezentat vineri, 30 noiembrie 2018, pe scena Ateneului Român, un Concert dedicat Centenarului Marii Uniri. Orchestra a fost condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal și consilier artistic al filarmonicii bucureștene.

Programul a cuprins lucrări celebre din repertoriul românesc și internațional, dedicate prilejului de sărbătoare. Seara a debutat și s-a încheiat simetric, cu cele două Rapsodii române de George Enescu, iar muzicienii au mai interpretat poemul simfonic Acteon de Alfred Alessandrescu și selecțiuni din suitele Carmen de Georges Bizet. Cel de-al doilea protagonist al concertului a fost tânărul pianist Daniel Petrică Ciobanu.

"Anul acesta e al doilea debut și, cumva, prin Sala Radio și prin Ateneu pot să mă simt într-adevăr că am debutat în România. M-am bucurat să am din nou acest public extrem de călduros și care mi-a îmbrățișat muzica și ideile... și pe mine, aproape, la final."

Muzicianul se numără printre reprezentanții cei mai apreciați ai Generației de artiști ai secolului XXI, pe care Filarmonica din București își dorește să îi promoveze în această stagiune.

Daniel Petrică Ciobanu a interpretat Rapsodia op. 43 pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov. La Concertul extraordinar dedicat Centenarului, de la Ateneul Roman, i-am întânit pe Clotilde Armand, manager și om politic:

"A fost un concert foarte frumos de 1 Decembrie și mă bucur că sunt aici cu familia, cu prietenii. A fost foarte frumos și mulțumesc celor care au jucat pentru noi în seara asta."

și pe tânărul dirijor Cristian Petculescu:

"Solistul de la Tema cu variațiuni a lui Paganini a fost destul de expresiv. Suita Carmen, bineînțeles, cred că a fost aleasă pentru a plăcea unui public cât mai larg și a fost interpretată foarte reușit. Și, bineînțeles, Rapsodia a fost încununarea concertului."

Ne-a transmis un gând la ceas aniversar Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii George Enescu:

"Un concert de ținută, dedicat Centenarului, dedicat - așa cum am scris în caietul de sală - tuturor acelora, liderilor, elitei românești care a avut un rol important în realizarea acestui proiect extrem de important pentru o Românie. Mesajul nostru este un mesaj de Românie Europeană. Filarmonica "George Enescu" este, prin excelență, un reprezentant al mentalității culturii și civilizației europene."

Reportaj realizat de Ana Diaconu