Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. RadiRo 2018 - ultima seară de concert

Publicat: luni, 26 Noiembrie 2018 , ora 10.39

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo - s-a încheiat duminică, 25 noiembrie, cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze. Reportajul de la acest eveniment este semnat de Lucian Haralambie.


"Acum sunt speachless... a fost foarte, foarte, foarte frumos!"

"Programul de astăzi a fost foarte frumos, foarte melodios. Am rămas impresionat! Orchestra - foarte bună! Atmosfera, la fel."

Câteva opinii de la finalul concertului de ieri seară, ultimul din cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio.

Cu Nathalie Stutzmann la pupitrul dirijoral, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze a propus un program integral Ceaikovski. După Uvertura operei "Dama de pică" și Poloneza din opera "Evgheni Oneghin", a venit rândul violonistului Ray Chen să încânte publicul Festivalului RadiRo ca solist al Concertului în Re major semnat de compozitorul rus.

"Mă bucur să revin în România, după prezența de anul trecut din Festivalul "Enescu". Publicul de aici a fost și de această foarte cald și entuziast. Ca artist, te alimentezi și cu energia oamenilor, ea te ajută în interpretare; de aici și reușita unui concert. În această seară simt că a fost o prestație foarte bună și pentru asta îi muțumesc publicului român. Ideea unui festivalul dedicat orchestrelor Radio este grozavă. Reliefează tradiția acestor ansambluri și importanța muzicii clasice, privind în același timp spre viitor. Sunt foarte norocos și foarte bucuros că am putut fi pe scenă în această seară." - violonistul Ray Chen.

Simfonia a V-a în miminor de Piotr Ilici Ceaikovski a fost ultima lucrare interpretată în Festivalul RadiRo de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze și dirijoarea Nathalie Stutzmann.

"Are o sensibilitate deosebită și a reușit să scoată din această orchestră un lucru admirabil." - dirijorul Cristian Oroșanu, prezent la concertul de ieri seară de la Sala Radio. Despre RadiRo, el a afirmat: "Îmi pare bine de această realizare a Radioului. Mi se pare că e o foarte bună ocazie a orchestrelor de a se reuni. Am văzut sala plină... mă bucur foarte mult de acest eveniment."

Ultimul concert RadiRo 2018 a fost comentat și de violistul Teodor Andreescu: "Foarte interesant concertul, foarte interesantă dirijorarea. Mi-a plăcut foarte mult că, în anii ăștia în care graba își spune cuvântul asupra noastră, ea și-a luat foarte mult timp. Și a arătat asta și în uvertură, și în simfonie. Foarte mult timp pentru a ne da nouă șansa de a înțelege cu adevărat ce se întâmplă acolo. Orchestra n-a fost perfectă și... cam tot concertul, după părerea mea, a fost un concert imperfect și asta mi-a plăcut la nebunie. Pentru că deși a fost imperfect, nu am căutat nici o secundă și n-au venit nici o secundă să ne arate că ei ne vor oferi perfecțiunea, ci au venit într-un concert foarte onest, foarte sincer și s-au înclinat în fața muzicii."

Credit foto: Alexandru Dolea