Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul RadiRo - Ziua 6. Orchestra Filarmonică BBC, Ben Gernon și Kristóf Baráti

Publicat: sâmbătă, 24 Noiembrie 2018 , ora 15.09

Orchestra Filarmonică BBC a putut fi ascultată vineri, 23 noiembrie 2018, la Sala Radio, pentru a doua oară în cadrul ediției a patra a Festivalului Orchestrelor Radio - "RadiRo", organizat de Radio România și Artexim. La pupitrul dirijoral s-a aflat Ben Gernon, dirijor principal invitat al prestigioasei orchestre britanice, începând cu stagiunea curentă.
Detalii, în reportajul realizat de Ana Diaconu.


Un program spectaculos, complex, solicitant pentru muzicieni și pentru public deopotrivă a fost interpretat aseară pe scena Sălii Radio în cadrul celei de-a șasea zile de festival RadiRo. Au fost două opusuri ample, adevărate provocări ale repertoriului simfonic de secol XX - Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră de Bela Bartok și Simfonia a II-a op.27 de Serghei Rahmaninov. Solistul concertului a fost violonistul Kristof Barati care, alături de Orchestra Filarmonică BBC și de dirijorul Ben Gernon, a propus o versiune interpretativă energică și incisivă a opusului bartokian, care a fost comentată de violistul Teodor Andreescu:

"E foarte frumos să ascult această interpretare cu un aer foarte englezesc și foarte fresh de altfel. Are un sunet foarte mare, e foarte incisiv și e un violonist foarte, foarte tehnic, fantastic de muzical."

Muzicienii din Orchestra Filarmonică BBC și dirijorul în vârstă de numai 29 de ani, Ben Gernon, prezenți cu toții în premieră la București cu prilejul Festivalului RadiRo, au construit cu pricepere în partea a doua a concertului parcursul monumental al Simfoniei a II-a de Rahmaninov, o lucrare de aproximativ o oră, rămasă până astăzi una dintre cele mai reprezentative creații ale compozitorului rus.

Iată câteva reacții din public:

"Te bucuri de armonia acestei orchestre. Până la urmă, e și ceva fizic. Eu așa mă uit cumva la muzică și ca acordarea unor oameni într-un exercițiu de sincron perfect. Mai ales cu orchestrele astea care umplu aproape toată scena..."

"Mie-mi place Rahmaninov - totul. Și Rahmaninov a fost fantastic în seara aceasta."

"Un Bartok bine interpretat. Nu cunoșteam, spre rușinea mea, artistul, însă am rămas plăcut surprinsă de evoluția acestuia."

Două concerte cu programe diverse, curajoase, soliști de renume internațional - Andrei Ioniță și Kirstof Barati, doi dirijori cu stiluri diferite, ambii colaboratori apropiați ai orchestrei britanice... Astfel am putea rezuma în câteva cuvinte prezența Orchestrei Filarmonice BBC în cadrul Festivalului RadiRo 2018.