Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul RadiRo - Ziua 4. Orchestra Națională Radio și David Fray sub bagheta lui Frédéric Chaslin

Publicat: joi, 22 Noiembrie 2018 , ora 12.43

La Sala Radio a avut loc, aseară, un concert în cadrul celei de-a patra zile a Festivalului RadiRo. Alături de muzicieni francezi, Orchestra Națională Radio a prezentat un program romantic. Sub bagheta dirijorului Frédéric Chaslin, uvertura-fantezie "Romeo și Julieta" de Piotr Ilici Ceaikovski a deschis programul serii, prima parte a fiind încheiată de Concertul pentru pian și orchestră în la minor de Robert Schumann, al cărui solist a fost pianistul David Fray. Muzicianul a captat publicul prin echilibrul interpretării sale, opiniile publicului dovedind acest fapt:

"Mi s-a părut o interpretare bună. E prima dată când îl văd într-un concert. Mi s-a părut că e un pianist într-adevăr cu har."

"Mi-a plăcut, da. A fost frumos, reușit. Am văzut că s-au armonizat bine."

"Foarte frumoasă uvertura lui Ceaikovski - uvertura-fantezie Romeo și Julieta - care ne-a impresionat prin grandoarea sonoră. După care, a fost Concertul pentru pian și orchestră de Robert Schumann cu David Fray, un tânăr pianist foarte elegant, foarte echilibrat. Și el ne-a propus o versiune poate mai puțin obișnuită."

Cea de-a doua parte a serii a fost dedicată suitei simfonice "Șeherezada" de Nikolai Rimski-Korsakov, caracteristicile lucrării fiind surprinse într-o interpretare de valoare, după cum a observat criticul muzical Dumitru Avakian:

"Este o bucurie să constați faptul că Orchestra Națională Radio se ridică la nivelul ansamblurilor foarte bune similare din Europa. Acest lucru se vede din felul în care realizează partituri cum este această suită Șeherezada de Rimski-Korsakov."

Următorul concert din cadrul festivalului are loc în data de 22 noiembrie la Sala Radio, fiind susținut de violoncelistul Andrei Ioniță alături de BBC Philharmonic Orchestra.


Reportaj realizat de Petre Fugaciu