Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Premiera baletului 'Spărgătorul de nuci' la Opera Națională București

Publicat: luni, 12 Noiembrie 2018 , ora 15.58

Cu repunerea în scenă a baletului "Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski, Opera Națională București inaugurează sezonul sărbătorilor de iarnă. Cum bine știți, povestea Spărgătorului de nuci se desfășoară în ajunul Crăciunului. Este o poveste pentru copii, despre lumea lor imaginară cu jucării, vise și eroi fantastici care prind viață. Oleg Danovski a fost ales să realizeze regia și coregrafia după spectacolul original semnat de tatăl său în 1984.

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, ne-am aflat în fața unei montări clasice care a spus cu onestitate povestea ancorată în noaptea de Crăciun între realitate și visul Clarei. Am asistat la un spectacol de balet plin de energie, dinamism, culoare și fascinație, gândit, astfel, să satisfacă gusturile oricărei categorii de public, după cum a mărturisit Oleg Danovski, fiul:

"Viziunea coregrafică este respectată, pe cât am putut să o respect. Sigur că orice colaborare cu un scenograf nou aduce elemente noi, proaspete, care sperăm să intre în concepția originală. În general, cred că am reușit acest lucru. este un colectiv nou, tânăr, cu care am lucrat cu extrem de mare plăcere. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă, pentru că fiecare categorie în parte poate primi în felul său acest spectacol. Cred că am reușit să ofer o gamă destul de largă... nu este vorba numai de balet, balet, balet. Pentru că baletul este o artă dramatică, partea de teatru este foarte prezentă aici. Oferim și câteva magii adevărate. Combinația aceasta cu proiecție, cu decor e reușită... Deci, sunt multe lucruri de văzut!"

"Spărgătorul de nuci", o poveste spusă cu grație și însuflețită de tinerețea ansamblului care s-a aflat pe scenă și care i-a avut în prim plan pe: Oscar Ward în rolul titular, Ada González - interpreta Clarei, Cristina Dijmaru - Zâna Dulciurilor și Ovidiu Matei Iancu - Prințul. Conducerea muzicală i-a aparținut dirijorului Iurie Florea. Prestația artiștilor a fost pe deplin răsplătită de ovații și îndelungi rechemări la rampă, semn că revenirea Spărgătorului de nuci pe prima scenă lirică a țării a fost salutată de public; un public cald, pozitiv în care am regăsit glorii ale baletului de odinioară, precum balerina Ileana Iliescu:

"Un spectacol bun, bine făcut, dar eu mă întreb cu ce a contribuit băiatul domnului Danovski, pentru că coregrafia e a maestrului Oleg Danovski, pas de deux-ul final este clasic, tradițional... mă rog, doar a avut bunăvoința să aducă spectacolul tatălui său la Opera din București. Un spectacol frumos, bine făcut, costume, decoruri... Mi-a plăcut!"

Reportaj realizat de Jeanine Costache