Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Something borrowed, something blue' la Sala Radio

Publicat: miercuri, 7 Noiembrie 2018 , ora 13.50

Succesul concertului din data de 6 noiembrie a fost garantat atât de înalta calitate a interpreților, cât și de alegerile repertoriale

Una dintre cele mai cunoscute serii de concerte din contextul vieții muzicale românești este, evident, Festivalul SoNoRo. Faptul că un festival de muzică de cameră s-a impus într-un asemenea cadru este o dovadă a valorii, concertele SoNoRo devenind, de la prima ediție, esențiale în spațiul muzical românesc. Concertul intitulat "Something borrower, something blue" de marți, 6 noiembrie de la Sala Radio este un bun exemplu în acest sens.

Programul serii a început cu Cvartetul cu pian nr. 3 în do minor de Johannes Brahms unde pianista Diana Ketler și violonistul Marc Bouchkov au reușit să expună pathosul și exacerbarea dinamică necesare unui opus cameral brahmsian. Un aspect lăudabil al acestei interpretări este echilibrul atins între cantabilitatea melodiilor și masivitatea nuanțelor. Din punct de vedere al planului dinamic, cea de-a doua lucrare a fost aproape opusul primeia - "The Lark Ascending" de Raph Vaughan-Williams a surprins publicul atât prin contrastul cu prima lucrare cât și printr-o interpretare de înaltă calitate asigurată de violonista Anna-Liisa Bezrodny alături de Diana Ketler la pian. Central pentru reușita lucrării a fost controlul dovedit de violonistă asupra intonației în fragmentele tematice. "Siete Canciones Popolares" de Manuel de Falla într-un aranjament oferit de Kyril Zlotnikov la violoncel și Alberto Mesirca la chitară s-a dovedit a fi cel mai popular moment al serii atât datorită lucrării, cât și datorită interpretării impresionante a celor doi muzicieni. Finalul a fost dedicat Trioului cu pian nr. 2 în do minor de Felix Mendelssohn, prezentat de Alina Pogostkina la vioară, Jan-Erik Gustaffson la violoncel și Diana Ketler la pian - cei trei aducând elementul romantic și suflul estetic necesar unei astfel de lucrări, fapt de care publicul a fost entuziasmat.

"Eu sunt foarte încântată și bucuroasă că există Festivalul SoNoRo. Mi se pare că toți sunt absolut fantastici. Mi-aș dori să vină mai multă lume pentru că mi se pare extraordinar!"

"Mi-a plăcut foarte mult. Ca în fiecare an, mă bucur să regăsesc Festivalul SoNoRo și sunt foarte fericită că în fiecare an ne surprinde cu idei foarte creative, foarte în pas cu moda, interpretate și puse în aplicare cu foarte mare seriozitate. A fost o mare bucurie. Un echilibru foarte bune între un repertoriu foarte serios - cei doi piloni, Cvartetul de Brahms și Trio de Mendelssohn, sunt niște pietre de încercare. Și alăturarea cu niște piese atât de descriptive și de aducătoare de bună dispoziție cântate minunat a fost foarte fericită. Pe mine m-a convins." - a fost pianista Diana Ionescu, despre concertul "Something borrowed, something blue".

Festivalul SoNoRo se încheie luni, 12 noiembrie cu o proiecție de film la Institutul Cultural Francez: "Arcușul neîmblânzit" de Bruno Monsaingeon.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu