Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Conferință de presă - Ediția a XIV-a a Festivalului Internațional Meridian

Publicat: vineri, 2 Noiembrie 2018 , ora 13.35

Festivalul Internațional MERIDIAN, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, a ajuns la ediția cu numărul XIV. Manifestările încep luni, 5 noiembrie, și sunt programate până în data de 11 noiembrie. Între acestea se numără recitaluri camerale, conferințe, concerte de muzică electronică și recitaluri de jazz. Despre conceptul de bază și rolul pe care îl are festivalul de muzică contemporană MERIDIAN în viața muzicală românească a vorbit președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Adrian Iorgulescu, la conferința de presă dedicată festivalului.

Adrian Iorgulescu: "Este un pandant la un alt festival pe care Uniunea Compozitorilor îl organizează în mod tradițional și care se cheamă Săptămâna Internațională a Muzicii Noi. Cele două stau într-o relație de complementaritate. Cred că ajută muzica contemporană românească să se manifeste, să vină în fața unui public interesat. Deși un public de nișă, rămâne totuși un public care este captat de acest soi de muzică, până la urmă, muzica zilelor noastre. Și cred că este și o componentă educațională în acest efort pe care-l facem. Pentru că e bine ca mai ales oamenii tineri, dar nu numai ei să vină în legătură cu fenomenul muzicii contemporane."

Deschiderea festivalului are loc în data de 5 noiembrie cu un recital cameral în cadrul căruia vor fi prezentate patru cvartete comandate de Institutul Cultural Român, prezentate în primă audiție absolută de Cvartetul "Gaudeamus" din Brașov. Au fost anunțate și prezențe unice pentru acest tip de festival, între care se pot număra și recitalul de jazz susținut de Sebastian Burneci Quintet sau concertul intitulat "Percussion Landscapes", susținut de percuționistul Aldo Aranda. Un alt eveniment inedit va avea loc în 10 noiembrie la Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București, unde are loc prima audiție absolută a proiectului cinematografico-muzical "Brâncuși Filmed" de Mircea Tiberian. În finalul ediției are loc și un recital comemorativ cu titlul "Remember Anatol Vieru" - eveniment despre care a vorbit doamna Mioara Bâscă, managerul proiectului.

Mioara Bâscă: "Am primit propunerea foarte interesantă din partea doamnei Lena Vieru Conta să facem un recital cu o lucrare care s-a cântat o singură dată la apariția ei, în 1964, Muzică pentru Bacovia și Labiș, și atunci am repus-o în pagină și am propus-o. O să fie și acele versete pentru vioară și pian în interpretarea lui Andrei Vieru și a doamnei Diana Moș. Și ne-am gândit astfel să-l readucem pe Anatol Vieru în prim-planul interesului publicului."

Ediția din acest an a Festivalului Internațional MERIDIAN a fost organizată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și este dedicată Centenarului Marii Uniri.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu