Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert extraordinar Radio România - 90 de ani, susținut de Orchestra Națională Radio

Publicat: vineri, 2 Noiembrie 2018 , ora 13.06

Radio România a sărbătorit joi, 1 noiembrie, 90 de ani de existență, printr-un concert găzduit de Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române.

Pentru deschiderea programului, Orchestra Națională Radio și dirijorul Cristian Mandeal au ales o lucrare românească, colorată de momente solistice insolite atribuite percuțiilor. Este vorba despre Etos I, semnată de compozitorul clujean Adrian Pop:

"Pentru mine a însemnat o bucurie mare și o reluare după 30 de ani. Lucrarea aceasta a fost prezentată în București prima dată tot de Orchestra Radio și mențin de atunci o amintire și o recunoștință deosebită orchestrei. Ei nu știu lucrul ăsta pentru că acum sunt cu totul alți membri în orchestră, dar pentru mine a însemnat și aceasta o reîntâlnire cu aceeași piesă cu aceeași orchestră. Sunt foarte fericit! Ideea a fost a maestrului Mandeal și nu știu dacă s-a gândit la reîntâlnire pentru că nu cred că știa despre acest eveniment din cariera mea timpurie."

Apoi, cel care ne-a onorat cu prezența sa la acest prilej de sărbătoare a fost violonistul Liviu Prunaru, pe care l-am putut asculta interpretând partitura solistică a unor opusuri celebre de secol XIX:

"Ca de obicei, e o mare plăcere pentru mine pentru că îmi revăd prieteni și colegi și aduc de fiecare dată lucruri destul de provocatoare. Am ieșit din drumul bătut al concertului și am propus niște piese pentru vioară și orchestră care sunt cunoscute în lumea muzicală, dar în această formulă - vioară și orchestră - sunt mai puțin cântate. Și a fost din nou o provocare și pentru orchestră, și pentru dirijor, și pentru mine."

În pauza concertului, a avut loc lansarea discului Radio România 90, realizat de Casa Radio și prezentat de Liliana Staicu, directorul Formațiilor Muzicale Radio.

Iar în partea a doua, publicul s-a putut bucura de sonoritățile spectaculoase ale cantatei profane Carmina burana de Carl Orff, conduse, cu aceeași dăruire și entuziasm cu care ne-a obișnuit, de dirijorul Cristian Mandeal:

"Bineînțeles că m-am simțit onorat și bucuros să-l fac. Am o legătură veche cu această orchestră și îmi face plăcere de câte ori dirijez câte ceva. Așa că această aniversare mă onorează în mod deosebit."

Cum ați conceput programul?

"A fost gândit pentru acest eveniment într-un crescendo, aș zice, pornind cu o piesă care mie mi se pare de mare, mare calitate din compoziția contemporană românească și care reflectă, de fapt, în esență spiritul românismului... apoi, trecând într-un crescendo de splendidă frumusețe interpretativă a lui Liviu Prunaru și, în sfârșit, Carmina burana - acest oratoriu atât de popular și atât de îndrăgit de public și în care toate forțele muzicale ale Radioului au putut participa, inclusiv Corul de Copii."

Aș vrea să încheiem cu un gând pentru Radio România la aniversarea celor 90 de ani.

"Mi-ar plăcea să-l ascult, dacă se poate, și în următorii 90 de ani!"

Reportaj realizat de Ana Diaconu