Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Recital 'Musical Bridges' - la Sala Radio

Publicat: miercuri, 31 Octombrie 2018 , ora 13.53

"La mulți ani, Românie! Acesta e cadoul nostru."

Angela Drăghicescu despre Musical Bridges recitalul care a adus-o la București, alături de baritonul american David Small. Un cadou pentru România și, de ce nu, și pentru Radio România la 90 de ani de existență.

Cuvântul introductiv despre Musical bridges, punți între culturile română și americană i-a aparținut colegei noastre, Cristina Comandașu:

"Recitalul din această seară este exact expresia patriotismului demonstrat de Angela Drăghicescu, o pianistă româno-americană. S-a format aici, în România, dar de 20 de ani a părăsit România pentru a se stabili în Statele Unite ale Americii unde a dezvoltat o foarte frumoasă carieră. Dar, revine periodic aici. Ea, pentru Centenarul României, s-a gândit să facă această comandă pentru un compozitor american să scrie pe versuri de Mihai Eminescu. Nu știu dacă există o formă mai frumoasă de patriotism, într-adevăr, și mai este vorba și despre altceva în această seară, despre prietenie. Nu întâmplător am numit acest recital Musical Bridges, pentru că într-adevăr este vorba despre o prietenie între două țări, între două culturi care au făcut posibil ca în această seară să ne vedem aici pentru o primă audiție absolută, dar și pentru alte audiții în premieră în România."

Am urmărit alături de cei aflați în sală Musical Bridges, un recital inedit în peisajul muzical românesc cu lucrări americane care vorbesc despre tradiția cântecelor de peste ocean, un opus de George Enescu și, mai ales, un ciclu de trei cântece scrise de unul dintre cei mai apreciați compozitori americani contemporani, Dan Welcher, pe versuri de Eminescu, în limba română. Au vorbit despre toate acestea pianista Angela Drăghicescu și compozitorul Dan Welcher:

"În anul 2012 mi-am obținut diploma de doctorat la University of Texas&Austin. Teza mea de doctorat a fost crearea unui manual fonetic de dicție pentru cântăreții care nu sunt vorbitori de limbă română, să se poată interpreta lied românesc. Am și publicat această teză, care peste doi ani a ajuns în mâinile celor doi profesori cu care am hotărât să-l rugăm pe Dan Welcher să scrie primul ciclu de lieduri în limba română. Și, așadar, s-a născut acest frumos ciclu."

"Angela Drăghicescu m-a întrebat dacă pot să scriu un ciclu de lieduri pe versuri românești. I-am spus că mi-aș dori foarte mult, dar că nu știu niciun poet român așa că am rugat-o să îmi recomande un poet. Atunci ea mi-a vorbit de Mihai Eminescu, poetul național al românilor. Am citit poeziile lui și m-am îndrăgostit imediat. Am ales: Ce te legeni, codrule, Când însuși glasul și La steaua. Ele exprimă dragostea în diferite forme: pentru natură, pentru o persoană dragă și pentru eternitate. Acesta este motivul pentru care am pus cele trei lieduri în această ordine.

Impresionați de această declarație de dragoste a unui compozitor american pentru poezia eminesciană și pentru interpretarea impecabilă în limba română a baritonului David Small au fost și cei aflați în sală:

"A fost un gest foarte frumos din partea pianistei, care n-a uitat de unde vine și înțeleg că a promovat foarte mult și a comandat respectivele opere. Mi-a făcut plăcere."

"M-a încântat acest interpret care a putut să pronunțe atât de corect în limba română; și am văzut acum că nu numai în română, ci și în italiană, și-n engleză. Au fost oameni la înălțime!"

Și pentru că a fost vorba de patriotism, despre Eminescu, poetul național al românilor care l-a inspirat pe Dan Welcher, baritonul David Small a vorbit despre poetul național al americanilor, Walt Whitman care l-a inspirat pe Lee Hoiby:

"Acest ciclu este scris de Lee Hoiby pe versurile lui Walt Whitman - poetul național al americanilor. Toate cele cinci lieduri sunt deosebite, dar vreau să vă atrag atenția asupra celui de-al patrulea lied "O captain, my captain", versurile fiind un omagiu adus lui Abraham Lincoln după asasinarea sa...."

Cei care s-au aflat în 30 octombrie la Sala Radio au primit cu entuziasm recitalul Musical Bridges, veritabil cadou al Americii muzicale pentru România, la sărbătoarea centenarului, o veritabilă lecție de patriotism.

Reportaj realizat de Jeanine Costache