Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Recital Trio Van Beethoven la Sala Radio

Publicat: miercuri, 24 Octombrie 2018 , ora 15.45

Trio Van Beethoven este numele ansamblului vienez care a putut fi ascultat marți, 23 octombrie 2018, pe scena Sălii Radio. Pianistul Clemens Zeilinger, violonista Verena Stourzh și violoncelistul Franz Ortner cântă împreună în această formulă din anul 2011. Au ales numele lui Beethoven pentru grupul lor cameral deoarece, scriu ei pe pagina oficială, Beethoven este un simbol al ideilor revoluționare, al independenței și al artei ce merge dincolo de timpul prezent. În acest context, Beethoven simbolizează și apropierea celor trei muzicieni de tradiția Clasicismului vienez, precum și interesul lor pentru muzica nou scrisă.

La București au interpretat Trioul cu pian în Do major Hob.Xv:21 de Joseph Haydn, Trioul cu pian nr. 2 de Johanna Doderer, Trioul op. 11 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven și Trioul op. 8 în Si major de Johannes Brahms.

Iată și câteva impresii ale celor prezenți sală:

"Vin des la Sala Radio. Îmi plac concertele. Vin de câte ori se poate. M-a atras programul și am vrut să-i văd pe artiștii din seara asta."

Și cum vi se par?

"Foarte, foarte buni! Nu-i cunosc. Din păcate nu m-am informat, dar îmi plac." - Rodica Niculescu, economist pensionar

"Am venit pentru că iubesc foarte tare muzica clasică. Ea mă transportă în alte lumi. Îmi place să ascult uneori cu ochii închiși pentru a putea vedea imaginile pe care le inspiră muzica respectivă."

Și ce v-ați imaginat în seara aceasta?

"Lumină. M-am abandonat total muzicii. Îmi mai place și să observ cu ochii deschiși tehnica muzicienilor și să simt vibrațiile pe care ei le transmit prin corzi în aer."

Dumneavoastră sunteți muzician?

"Nu, deloc. Sunt informatician."