Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Jazz la Teatrul ACT - un nou capitol

Publicat: joi, 11 Octombrie 2018 , ora 14.12

Strălucit a debutat miercuri, 10 octombrie 2018, cea de-a IX-a Stagiune de Jazz a Teatrului ACT, inițiată de bateristul Vlad Popescu, figură binecunoscută pe scenele de jazz autohtone. În clădirea din Calea Victoriei nr. 126, într-o atmosferă underground atât de potrivită cu spiritul jazz-ului, be-bop-ul a avut parte de un revival spectaculos. "My romance" a fost titlul concertului propus de Trio-ul de bază al Stagiunii de Jazz ACT (George Natsis - pian, Adrian Flautistu - contrabas, Vlad Popescu - baterie), titlu împrumutat după un standard semnat Richard Rodgers, de-altfel unul dintre momentele culminante ale serii, în care am avut ocazia să ascultăm câteva dintre piesele consacrate ale genului.

Desigur, publicul (în număr mare) a reacționat pe măsură ascultând pulsațiile frenetice pe tema "Billie's Bounce"de Charlie Parker, momentul în care s-a și declanșat acel impuls eliberator care ne face să iubim jazz-ul. Au urmat alte titluri, Arthur Schwartz, Joe Henderson, Sonny Rollins, într-un program bine structurat cu momente solo, o bossa-nova, un torch song, dincolo de piesele be-bop tradiționale. Fără îndoială, experiența celor opt stagiuni anterioare și a altor proiecte își spune cuvântul în ceea ce privește coeziunea Trio-ului de Bază (ca să folosesc termenul deja înrădăcinat), un grup sudat alcătuit din muzicieni de un profesionalism desăvârșit, care își intuiesc fiecare gest, fiecare intenție.

Este suficient să ne gândim la profilul artistic al decanului de vârstă, pianistul George Natsis, care se așează la pian discret, degajând în primul rând un imens respect față de muzica pe care o re/interpretează. Adaug în modul cel mai firesc termeni ca bun gust, virtuozitate, inspirație și o atitudine de o nobilă decență, pe care rar o mai găsim în societatea noastră. Desigur au rezonat pe aceleași coordonate contrabasistul Adrian Flautistu, incisiv și plin de fantezie în improvizațiile sale și Vlad Popescu, virtuoz în fața instrumentului său catalizator de energii percutante. Extrem de savuroasă și bine documentată a fost și prezentarea colegului nostru Cristian Marica.

Acesta a fost doar primul concert al stagiunii, vor urma cu regularitate și altele pe care publicul fidelizat deja le așteaptă cu nerăbdare. Îmi permit o singură sugestie. Nu ar fi frumos ca Trio-ul de Bază al Stagiunii de Jazz a Teatrului ACT să poarte un nume cu un impact asemănător muzicii pe care o propune?

"În primul rând, chiar ne-a fost dor de acești băieți extraordinari care ne încântă de fiecare dată."

Deci, veniți de obicei la Stagiunea de jazz!

"Da. Venim de obicei și o să tot venim de acum încolo. Ne bucurăm că a început. Cred că am descoperit foarte mult din jazz alături de ei. Ne place jazzul în general, însă aici este multă istorie și, bineînțeles, foarte multe informații și e o plăcere. Totul este cald, e intim, e ceva extraordinar! Radu Dârdeci este numele meu. Sunt economist."

"Absolut superb! Aș veni în fiecare zi. Mi-a plăcut foarte mult. E diferit față de majoritatea muzicii care se promovează acum și îmi place, mă relaxează, e foarte frumoasă. Inspiră ceva frumos! Iulia Gogoașă, studentă la Arhitectură"

Și pianistul George Natsis, la final de concert:

"E un concert care mi-a făcut mare plăcere, cu un repertoriu pe care mi l-am dorit. Am dorit să facem, în fine, după opt ani de stagiune, și un concert de standarde de jazz. Noi n-am prea făcut așa ceva. În general, am făcut proiecte de autor. Am propus colegilor mei să facem și un proiect de standarde pentru că sunt convins că va fi foarte bine primit. Toți marii artiști de jazz au proiecte de standarde. E adevărat că un proiect de standarde implică o responsabilitate mai mare petnru că una este să cânți o piesă mai puțin cunoscută, o cânți în maniera ta, o faci așa cum vrei ca să-ți vină ție bine, alta e să cânți un standard pe care toată lumea-l cunoaște și nu prea-ți permiți să-ți bați joc de el. Poate publicul nu percepe lucrurile așa, dar noi, pe scenă, cu siguranță așa percepem. De aceea poate ne lăsăm mai greu convinși să facem un astfel de proiect, însă mie mi-a făcut mare plăcere. A fost o atmosferă foarte frumoasă. Publicul a fost peste măsură de numeros. Nu mă așteptam pentru primul concert din stagiune. Și aștept următoarele concerte."

Reportaj realizat de Marina Nedelcu