Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - debutul sezonului 10

Publicat: miercuri, 10 Octombrie 2018 , ora 15.38

Cu o seară dedicată iubitorilor de jazz s-a deschis sezonul cu numărul 10 al Seratelor de marți. În 9 octombrie, debutul unui sezon aniversar a coincis cu o seară George Gershwin - la 120 de la nașterea celebrului compozitor american.

Seara a fost propusă de mult apreciata vocalistă Irina Sârbu alături de colegii ei de trupă Puiu Pascu - pian, Ciprian Parghel - contrabas și Claudiu Purcărin - tobe. Cu abilitate, entuziasm, emoție și umor, Irina Sârbu ne-a purtat în lumea filmului, rememorând câteva ecranizări celebre ale căror coloane sonore au fost semnate de George Gershwin, dar și secvențe din singura operă a compozitorului "Porgy și Bess" :

"A fost o săptămână Gershwin pentru mine personal pentru că duminică am avut premieră la Teatrul Odeon în cadrul proiectului nostru educativ Clasic e fantastic, am avut premieră cu piesa George Gershwin și povestea unei Rhapsody in blue. Și, astăzi, acest concert cu un repertoriu total nou, semnat George Gershwin. publicul a fost foarte cald în această seară. Ne-a dat o energie foarte bună și am preluat unii de la alții. Am simțit că am fost foarte conectați. Au fost alături de noi; unii fredonau piesele, le știau, unii au retrăit povești de dragoste, unii și-au amintit de filmele cu muzica lui George Gershwin. Deci, a fost așa, o seară de amintiri frumoase pentru că melodiile au povești foarte frumoase și au mesaje importante prin care, cu siguranță, toți am trecut. De dragoste, de dor, de veselie, de tristețe - toate fac parte din noi." - Irina Sârbu

Au fost 60 de minute de jazz autentic, un recital care a stat sub semnul pasiunii, comunicării și bucuriei împărtășite cu generozitate de Irina Sârbu și partenerii săi. Publicul a gustat din plin această seară, o seară în care așa cum îi stă bine muzicii de jazz, improvizația a deținut supremația:

"Cred că orice piesă de pe acest pământ, orice melodie - asta e părerea mea personală - lasă loc de improvizație. Orice, absolut orice. Poți să improvizezi și pe o singură armonie și pe zece armonii într-o măsură și chiar poți să improvizezi și fără trupă în spate, doar tu singur acasă. Cred că asta-ți dezvoltă inteligența, spontaneitatea, te ajută să te adaptezi mai ușor situațiilor chiar din viața ta. Asta am experimentat și asta simt după ce am luat contact atâția ani cu improvizația."

George Gershwin în maniera jazzistică a Irinei Sârbu și colegilor ei te trupă, un recital răsplătit pe măsură de publicul care nu a vrut să rateze o seară de jazz de bună calitate oferită cu generozitate de artiști.

Reportaj realizat de Jeanine Costache