Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul Internațional George Enescu, ediția 2018 la final

Publicat: luni, 24 Septembrie 2018 , ora 11.48

Ultima pagină a concursului internațional George Enescu, ediția 2018 a fost întoarsă aseară, odată cu finala secțiunii pian. 82 de pianiști s-au înscris în acest an. În semifinală ne-am bucurat să avem și doi muzicieni români, Iulia Marin și Florian Mitrea, acesta din urmă fiind distins de Fundația Culturală Erbiceanu, cu premiul Constanța Erbiceanu pentru cel mai bine clasat pianist român. În finală au rămas doi pianiști: din Rusia, Daria Parkhomenko și Alexander Panfilov și un pianist din Letonia, Daumants Liepins.


L-am întâlnit în seara finalei pe pianistul Cătălin Răducanu, cel care a ajuns în etapa a doua a concursului. De aceea l-am întrebat dacă i-a văzut pe cei trei muzicieni ca finaliști:

Evident că ultimul mi-a plăcut cel mai mult și mi s-a părut că a avut cel mai bun sunet. Ceilalți doi au fost la un nivel extraordinar.


La Sala Mare a Ateneului Român, în 23 septembrie, cei trei muzicieni au evoluat alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor Vassilly Sinaisky.


Toți cei trei finaliști au interpretat Rahmaninov, Concertul nr. 3 și fiecare dintre ei a oferit o versiune, pe cât de intneresantă, pe atât de personală, în opinia criticului Dumitru Avakian:

Fiecare are particularități speciale, care susțin propria versiune în ceea ce-l privește pe Alexander Panfilov este un pianist de mare forță, apoi singura prezență feminină în finală, Daria Parkhomenko, o sensibilitate în ceea ce privește sunetul, absolut impresionantă. Și, în sfârșit, Daumants Liepins, într-adevăr, o inteligență extrem de pregnantă, în realizarea acestei lucrări, juriul va avea o dificultate specială în a departaja aceste valori.


În final, juriul, condus de Philippe Entremont a trebuit să decidă și l-a desemnat pe Alexander Panfilov, ocupantul locului al III-lea. Pe Daumants Liepins din Letonia, l-a văzut pe locul al II-lea, iar câștigătoarea acestei ediții, ediția 2018, pe rusoaica Daria Pakhomenko, aceasta mărturisindu-și entuziasmul:

Sunt cu adevărat fericită. Pentru mine nu este așa important să fiu prima. Pentru mine este foarte important să-mi placă ceea ce fac și cum prezint muzica mea, publicului și sper că a fost cu adevărat bine de data aceasta.


Care a fost cel mai dificil moment din competiție?

Cred că ultima etapă. Întotdeauna, către sfârșitul competiției devine din ce în ce mai stresant.


Despre nivelul competiției, ce ne puteți spune?

Nivelul concursului a fost foarte ridicat. Îns pecial, în semifinală au fost nouă concurenți care au cântat foarte bine. Este cea mai mare competiție din România și nivelul a fost cu adevărat ridicat.


În semifinală ați cântat Enescu, Suita a II-a.

Îmi place cu adevărat această piesă. Am mai cântat-o și înainte. Am învățat-o acum un an. Este o muzică de inspirație populară foarte frumoasă. Mi-a plăcut foarte mult.


Proiecte de viitor?

Cred că următorul proiect în viitor va fi să lansez un album.. Va fi primul meu CD, sper.

Reportaj realizat de Jeanine Costache