Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concursul Enescu 2018 - Recitalul pianistului Peter Jablonski

Publicat: luni, 24 Septembrie 2018 , ora 11.37
În programul penultimei zile a Concursului Internațional "George Enescu", în 22 septembrie, a avut loc, pe scena Salii mari a Ateneului Român, recitalul pianistului suedez Peter Jablonski.

"Este un sentiment ușor bizar să concertezi în cadrul unei competiții; nu am mai făcut acest lucru până acum, însă cineva trebuie să o facă... În urmă cu 8-9 ani, am mai cântat în această sală un concert de Mozart, alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane. Îmi amintesc că m-am simțit foarte confortabil pe scenă; este o sală mare, însă îți creează o stare de intimitate.

Am mai interpretat două concerte la două piane, alături de fratele meu, cu mulți ani în urmă în România, dar nu în această sală." - declara Peter Jablonski în urmă cu câteva zile.

Programul propus de pianist a fost unul divers, cuprinzând muzici din repertoriul secolului trecut, dar și opusuri romantice. În prima parte, ne-am bucurat de sonoritățile cvasi-impresioniste ale Sonatei în mi bemol minor de Alexei Stanchinsky, pe care probabil că multi dintre noi am ascultat-o pentru prima dată. Iar în partea a doua, ritmurile mazurcilor de Chopin și Scriabin s-au împletit cu muzica americană pentru pian de Copland și Barber.

Peter Jablonski s-a aflat în această perioadă la București în calitate de membru al juriului Concursului Internațional "George Enescu". Iar în public s-au regăsit aproape toți colegii săi din juriu, cu ale căror cuvinte închei această relatare. Este vorba despre pianiștii:

Philippe Entremont: "Peter este un mare pianist și a interpretat lucrări pe care le auzim foarte rar, pe unele nu le-am auzit chiar niciodată. Însă acest lucru nu minimizează în niciun fel talentul său imens, ba dimpotrivă."

Andrey Pisarev: "Mi-a plăcut foarte mult! După ce am ascultat atât de mulți concurenți, chiar mi-a făcut plăcere să ascult acest recital. A fost interesant. Nu ar fi fost prea potrivit dacă ar fi repetat lucrări din repertoriul participanților."

Hyoung-Joon Chang: "Este un pianist extraordinar. Am fost întru-totul impresionat de modul în care și-a construit structurile, cu o mare varietate de culori sonore, tehnici fabuloase și o prezență scenică excepțională. Mi-a plăcut foarte mult!"

și Pascal Rogé: "Îmi plac programele atipice, în care sunt prezentate lucrări pe care nu le auzim în fiecare zi și Peter a interpretat niște muzici foarte interesante. Iar eu nu reprezint juriul în această seară, așa că m-am bucurat pur și simplu să ascult altceva în afară de etapele concursului. A fost un prilej de relaxare."

Reportaj realizat de Ana Diaconu