Arhivă : Cronici Înapoi

Seară de vis la Chișinău

Publicat: luni, 17 Septembrie 2018 , ora 12.51
La Chișinău s-a încheiat duminică, 16 septembrie 2018, cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet "Maria Bieșu". Timp de 10 zile, evenimentul care poartă numele marii soprane care a încântat prin aparițiile sale pe cele mai importante scene ale lumii, de la Teatrul Balșoi din Moscova, la Opera Metropolitan din New York, de la opera din Tokyo, la cea din Sydney, a stâns opt spectacole de operă și balet, la care au participat invitați din 10 țări.

Arhiplină a fost sala teatrului la concertul de la gală, un eveniment extrem de spectaculos care a debutat cu anunțarea de către Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, doamna Monica Babuc, a unui gest simbolic foarte frumos: după ce a mulțumit tuturor artiștilor participanți, de la soliști, la coriști și instrumentiști, dânsa a spus că în sală au fost invitați trei sute de profesori de la principalele instituții de învățământ muzical, aceștia fiind cei care au format generațiile de muzicieni care astăzi încântă publicul în cadrul festivalului.

A fost o gală maraton în care am putut asculta voci foarte frumoase, o orchestră și un cor de mare forță, omogenitate și rafinament, conduse de dirijorul Andriy Yurkevych. După părerea mea a fost seara tenorilor, între care s-a strecurat și un bariton de mare calitate, un tânăr născut la Chișinău, cu studii la Sankt Petersburg și în prezent solist al Teatrului Balșoi din Moscova - Andrei Jilihovschi. Și aminteam de tenori, mai precis de trei tenori, de facturi diferite, dar fiecare având un farmec aparte. Nu o voce foarte amplă, dar un timbru frumos - egipteanul Ragaa Eldin; un tenor cu o forță interioară extraordinară, cu o tehnică de invidiat și cu știința transmiterii mesajului artistic - Igor Țurcan, solist al Teatrului Balșoi din Moscova și la final nu avea cum să nu impresioneze marea vedetă a artei lirice actuale - peruanul Juan Diego Florez - un cântăreț care știe să se joace și cu publicul, cu partenerii de scenă și cu acutele. Este un artist complet, cu o tehnică dusă la perfecțiune, cu frazări de mare anvergură, cu rafinamente interpretative incredibile. Impresionantă a fost o surpriza pe care a pregătit-o. A cântat "Besame Mucho" a mexicanului Consuelo Velázquez,acompaniindu-se și dovedindu-ne că este și un chitarist foarte talentat.

Pe scenă au mai urcat printre alții: baritonii Vladimir Dragoș și Mihail Dogotari, mezzosoprana Tatiana Busuioc.

O apariție foarte așteptată a fost cea a vedetei în plină ascensiune Valentina Nafornița, care a emoționat atât în câteva arii și duete, cât și într-o romanță, pentru care de curând a făcut un videoclip, un cântec de suflet și pentru Maria Bieșu - "Ochiul tău iubit" de Eugen Doga, pe versuri de Eminescu.

Finalul a ridicat sala în picioare, toți soliștii cântând într-un joc de replici inspirat atât "Libiamo ne' lieti calici" din La Traviata de Verdi, cât și celebrul cântec italian "Non ti scordar di me".


Sebastian Crăciun