Arhivă : Cronici
Înapoi
Violoniștii selectați pentru semifinala Concursului Internațional 'George Enescu'

După două zile intense, lungi și frumoase, în care am ascultat cu reală ȋncântare recitalurile susținute de cei 17 violoniști din etapa a II-a a Concursului Internațional "George Enescu", știam că lupta se dă la milimetru pentru că nivelul concurenților a fost impresionant și după cum a ținut să precizeze Pierre Amoyal ȋn numele juriului pe care-l prezidează "ne-a fost foarte dificil să alegem 8 violoniști pentru semifinală".
Fiecare recital din 12 și 13 septembrie de la Ateneul Român trebuia să se ȋnscrie ȋntr-o durată maximă de 50 de minute având ca piesă impusă Lăutarul din Suita op. 28 "Impresii din copilărie" de George Enescu; de asemenea, concurenții au avut libertatea să prezinte și o lucrare la alegere, cei mai mulți optând pentru Sonate de Eugen Ysaye sau Poemul op 25 de Ernst Chausson; iar pentru al treilea opus din recital aveau la dispoziție mai multe variante: Rondo Brillant și Fantezia ȋn Do major de Franz Schubert sau oricare sonată de Ludwig van Beethoven. Ca o quasi-concluzie trebuie să vă spun că sonatele beethoveniene par a fi mai dificile decât "Lăutarul" lui Enescu!
La capătul maratonului interpretativ s-au calificat următorii violoniști: Angela Jiye Bae - 20 de ani din Coreea de Sud, un entuziasm și o imagistică sonoră ieșite din comun; Cristian De Sa - 24 de ani din Marea Britanie, calculat și cu un lirism expresiv adecvat partiturilor abordate; Giuseppe Gibboni - 17 ani din Italia, foarte sobru pe scenă, dar cu o tehnică miraculoasă și un timbru foarte colorat; Vikram Sedona - 20 de ani din Italia, minunat ȋn construcția frazelor; Orest Smovzh, 27 de ani din Ucraina, un temperament vulcanic și dezinvolt; Alican Suner , 26 de ani din Turcia, care a avut după mine, cea mai frumoasă sonoritate din concurs, desigur, ajutat și de instrumentalul avut la dispoziție (construit ȋn 1742 de J.Galiano); Alexandra Tȋrsu, 26 de ani din Republica Moldova, personalitate clar definită, pregnantă, muzicală și profundă; Yukiko Uno - 23 de ani din Japonia, care a evoluat ȋn tempouri mai așezate susținute ȋnsă, de o mare varietate coloristică.
Așteptăm semifinala programată mâine la Ateneul Român de la ora 10.00 - prima parte și ora 17.00 - partea a doua. Ȋn 15 septembrie fiecare candidat va prezenta un program de 60 de minute alcătuit din trei lucrări: 1.Sonată romantică sau de secol XX de Ravel, Hindemith, Debussy; 2. Din creația enesciană candidații pot alege ȋntre Sonata a II-a, Sonata a III-a "ȋn caracter popular românesc" sau Suita "Impresii din copilărie; 3. O lucrare de virtuozitate aleasă din creația lui Sarasate, Paganini, Saint-Saëns, Ernst, Ravel, Wieniawski, Schnittke, Milstein, Waxman sau Ceaikovski.