Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Finala Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 12 Septembrie 2018 , ora 13.01
La 60 de ani de la prima ediție a Concursului Internațional "George Enescu", în 2018, organizatorii propun publicului să descopere talentul, să aplaude efortul, să capteze emoția. Patru dintre cei optzeci de muzicieni înscriși au ajuns în finala Secțiunii Violoncel, evoluând aseară sub cupola Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" condusă de dirijorul Paul Watkins. Miza a fost una mare: valoarea premiilor în euro - 15.000 locul I, 10.000 locul al II-lea și 5.000 locul al III-lea - dar și oportunitatea câștigătorului de a evolua la București și Sibiu în ediția următoare a Festivalului Internațional "George Enescu". O finală care a debordat de tinerețe, entuziasm, o excelentă comunicare între muzicieni și dirijor, cu trei prezențe asiatice - chinezul Yibai Chen, japonezul Shizuka Mitsui și Stanislas Kim, dacă luăm în considerare originile chineze ale violoncelistului ce a reprezentat Franța. Finala a fost încheiată de concurentul din Estonia, Marcel Johanes Kits cu Concertul nr.1 pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici. A fost revelația juriului, dar și a publicului în care l-am regăsit pe criticul Dumitru Avakian.

Dumitru Avakian: "Dispune de tot ceea ce înseamnă elanul concertistic pe acest instrument. A cântat primul concert de Șostakovici și, în ceea ce privește fiorul lăuntric, frumusețea sunetului, anvergura deschiderii și a susținerii, este într-adevăr, după părerea mea, cel care câștigă premiul cel mare. Detașat net de ceilalți, foarte buni și aceștia."

Același concert de Șostakovici a fost interpretat și de mezinul competiției, chinezul în vârstă de doar 17 ani, Yibai Chen. De două ori interpretat în finală a fost și Concertul op.104 în si minor de Antonin Dvorak de către Stanislas Kim și Shizuka Mitsui. Performanțele lor tehnice și interpretative sunt notabile, de aceea misiunea juriului a fost una grea. Președintele juriului, David Geringas, i-a anunțat pe câștigători oferind un masterclass la Berlin celui de-al patrulea clasat, japonezul Shizuka Mitsui. Premiul pentru cel mai bun acompaniator al Sonatei în fa minor pentru violoncel și pian de George Enescu, în valoare de  4.000 de euro, i-a revenit pianistului Yu Nitahara. Locul III i-a revenit concurentului din Franța - Stanislas Kim, Premiul al II-lea - chinezului în vârstă de 17 ani, Yibai Chen, iar Locul I, estonianului Marcel Johannes Kits, care și-a mărturisit surpriza.

Marcel Johannes Kits: "Am rămas fără grai. Mă simt copleșit. este o mare surpriză penru mine. Sper să mă trezesc la realitate. Acest premiu înseamnă mult pentru mine. Este o onoare pentru mine și cred că de acum înainte este o mare responsabilitate. Voi încerca să fiu mai bun de acum încolo."

Reportaj realizat de Jeanine Costache