Arhivă : Cronici Înapoi

Premieră la Concursul Enescu 2018: patru tineri muzicieni intră în Finala Secțiunii de Violoncel - un francez, un japonez, un chinez și un estonian

Publicat: luni, 10 Septembrie 2018 , ora 9.16

Pentru prima dată în istoria Concursului Enescu, juriul de specialitate a decis ca patru tineri muzicieni să intre în Finala Secțiunii de Violoncel, în loc de trei. Alegerea este motivată de nivelul artistic ridicat al concurenților înscriși la ediția 2018 a competiției de la București. Stanislas Kim (Franța), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China), Marcel Johannes Kits (Estonia) sunt violonceliștii care vor încânta publicul marți seară, pe 11 septembrie, în cadrul finalei, cu concerte de Dvoűák și Șostakovici.

Stanislas Kim (Franta), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China), Marcel Johannes Kits (Estonia) s-au calificat în Finala Secțiunii de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2018. Rezultatele au fost anunțate duminică seară de juriul de specialitate format din David Geringas, (Președintele Juriului), Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller și Marin Cazacu.

Publicul va putea asculta în Finala Secțiunii Violoncel care are loc marți, pe 11 septembrie la Ateneul Român, de la ora 18.00, patru interpretări diferite, personale ale celor patru finaliști ai SecțiuniiConcertul pentru violoncel și orchestră în si minor, Op. 104 de Antonin Dvorak în interpretarea concurenților Stanislas Kim și Shizuka Mitsui și Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Sostakovici în interpretarea tinerilor muzicieni Yibai Chen și Marcel Johannes Kits. Finala Secțiunii de Violoncel a Concursului Enescu 2018 se va desfășura alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, iar la pupitru se va afla dirijorul Paul Watkins.

Bilete pentru Finala de Violoncel sunt disponibile, în rețeaua EVENTIM, iar prețul unui bilet variază între 55 și 45 de lei.

Yibai Chen (China) s-a născut pe 30 septembrie 2001. In prezent, studiază sub îndrumarea profesorului Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la mai multe cursuri de măiestrie susținute de Marti Rousi, Liwei Qin, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. A concertat la Universitatea Cambridge în iulie 2012 și a interpretat Ariile Tigănești de Sarasate cu Orchestra de Cameră din Pforzheim și a obținut deja un premiu internațional la ediția a XI-a a Concursului Internațional pentru Violoncel Lutoslawski în "Varșovia", 2018.

Absolvent al Conservatorului din Courbevoie, Stanislas Kim (Franța), născut pe 24 august 1993, a participat la cursuri de măiestrie susținute de David Geringas, Frans Helmerson, Natalia Gutman, Arto Noras, Jerome Pernoo, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. Este invitat să cânte în festivaluri precum: Wurzburger Bachtage, Grieg din Bergen, Festivalurile din Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Vorpommern. Cântă la un violoncel provenit din școala Vuillaume, împrumutat de Deutsche Stiftung Musikleben. A obținut premii internaționale importante, printre care cele ale Concursului de Muzică de Cameră de la Lyon, a VIII-a ediție a Concursului Internațional din Suedia, alături de pianista Marie Rosa Gunter și Concursurile "Brahms" și "Hindemith".

Estonianul Marcel Johannes Kits, născut pe 2 mai 1995, interpretează la un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona, 1674 și cu un arcuș construit de Victor Fetique, ambele împrumutate de către Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de măiestrie, cu artiști precum Maria Kliegel, Laszlo Fenyo, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylonen, David Geringas, Steven Isserlis. Din acest an, studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, în cadrul Universității de Arte din Berlin. Marcel Johannes Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum Orchestra Națională Simfonică a Estoniei, Orchestra de Cameră din Talinn, Orchestra din Parnu, Orchestra Națională Simfonică a Letoniei, Wurttembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Saint Petersburg. Este laureat al Concursurilor Internaționale "Dombrovsky" și "Johannes Brahms".

Shizuka Mitsui (Japonia) s-a născut pe 14 martie 1992. Incepând cu anul 2014, studiază cu profesorul Giovanni Gnocchi în cadrul Universității Mozarteum din Salzburg, iar din 2016, se află sub îndrumarea lui Clemens Hagen. Este semifinalist al Concursului Internațional Regina Elisabeta din Bruxelles 2017. A obținut premii la Concursul de Violoncel Izumino-Mori, Japan Classic, Enrico Mainardi (Premiul I) și Concursul de Muzică de la Tokyo (Premiul al II-lea). A participat la cursuri de măiestrie cu Jens Peter Maintz, Natalia Gutman, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Masato Iwai, Danjulo Ishizaka, Wolfgang Boettcher și Gautier Capucon.

Intre 1 și 23 septembrie, 270 de tineri artiști din 39 de țări pe tot globul vin la București să intre în competiție pentru a căștiga un trofeu în cadrul ediției 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani - cel mai tânăr concurent înscris în Concurs - și 33 de ani - vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susțin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu. Concurenții evoluează în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.

La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenarului a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați:https://www.festivalenescu.ro

Contacte pentru presă:
press@festivalenescu.ro, +40 740. 123. 689
anamaria.onisei@festivalenescu.ro, +40 732. 338. 010