Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Muzică modernă și contemporană într-un recital cameral din cadrul Concursului Internațional 'George Enescu' la Ateneul Român

Publicat: joi, 6 Septembrie 2018 , ora 13.35

Violoncelistul englez Raphael Wallfisch, membru al juriului Concursului Internațional George Enescu, a susținut miercuri, 5 septembrie 2018, un recital cameral la Ateneul Român, alături de pianistul John York.

Violoncelistul Raphael Wallfisch și pianistul John York sunt doi interpreți ce tratează domeniul muzicii de cameră cu seriozitate și cu implicare artistică. Aceștia au susținut aseară un recital cameral în sala mare a Ateneului Român. Având în vedere faptul că Raphael Wallfisch este membru al juriului Concursului Internațional George Enescu, performanța artistică era garantată. Din punct de vedere repertorial, alegerile au fost inedite. Astfel, în prima parte am ascultat Alleluia pascha nostrum op. 85 de Kenneth Leighton, dedicată solistului și Sonata în la minor de Alexander Zemlinsky, lucrare ce a fost pierdută timp de un secol și redescoperită de Raphael Wallfisch. Aceste prime două lucrări au fost prezentate, evident, pentru a surprinde abilitățile interpretative ale celor doi muzicieni prin complexitatea stilistică și prin caracterul melodic pronunțat.

Criticul muzical Dumitru Avakian, despre concertul de aseară: "Ceea ce am ascultat este realmente exemplar. În primul rând, cei doi artiști - Raphael Wallfisch și John York, pianistul, formează într-adevăr o echipă de artiști intelectuali prin felul în care concep programul - neascultat la noi până acum - și a fost realizat într-adevăr cu o coerență privind atitudinea interioară. În plus, există la cei doi o comunicare de susținere și de adresare de o fervoare foarte atent controlată."

Partea a doua a serii a fost dedicată Sonatei I pentru violoncel și pian dedicată de James MacMillan lui Raphael Wallfisch, urmată de Sonata în Sol de Guillame Lekeu, într-o versiune pentru pian și violoncel aranjată de Matteo Ronchini și Raphael Wallfisch. Aceste două lucrări sunt - spre deosebire de cele din prima parte -mai propunțat avangardiste. Cea de-a doua parte a subliniat, deci, aspectul estetic rațional al celor doi interpreți, fără a pierde însă din expresivitate. Seara s-a încheiat cu bisul acordat de aceștia, Legenda de George Enescu, aranjată pentru violoncel și pian, într-o versiune interpretativă de excepție.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu