Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Română de Tineret - concert aniversar în cadrul Festivalului 'Vară magică'

Publicat: joi, 9 August 2018 , ora 13.13

Prilej de sărbătoare ieri, 8 august 2018, pe scena Ateneului Român. O seară specială în programul acestei ediții de Vară Magică, o seară în care organizatorii festivalului, Lanto Communication, conduși de Dorin Ioniță, au invitat Orchestra Română de Tineret să marcheze împlinirea celor 10 ani de existență printr-un concert pe scena Ateneului Român.

" Este o seară deosebită. În primul rând, în urmă cu zece ani, profesorul Marin Cazacu, în luna august, a avut ideea de a aduna cei mai buni tineri instrumentiști din România și să creeze pentru prima dată în România Orchestra Română de Tineret. Cu totul întâmplător, mi-am dat seana că este al patruzecilea concert organizat de Lanto cu Orchestra Română de Tineret."

Iar sărbătoarea Orchestrei Române de Tineret a fost transmisă în direct și celor de acasă, prin intermediul undelor Radio România Muzical, a cărui colaborare cu Festivalul Vară magică numără deja mulți ani și zeci de concerte înregistrate, așa cum ne-a relatat Cristina Comandașu, redactor-șef al postului nostru:

"Acest concert este deosebit pentru noi dintr-o pricină cu totul specială; după mai mulți ani, am reușit noi, Radio România Muzical, să punem pe harta stagiunii de vară a Uniunii Europene de Radio producții din România. Am propus în primăvară două concerte din Festivalul Vară magică. Ambele concerte au fost acceptate de Uniunea Europeană de Radio. Festivalul Vară magică are în Radio România Muzical un partener de tradiție de la început. Aș vrea să știți că toate concertele din festivalul de anul acesta dar și din precedenții ani sunt înregistrate."

Programul serii, condus de la pupitru de dirijorul Cristian Mandeal, a debutat cu o lucrare în primă audiție absolută, Levante, compusă de Dan Dediu special pentru turneul aniversar al Orchestrei Române de Tineret. Solist al Concertului nr. 1 pentru pian și orchestră de Beethoven, care a completat prima parte a serii, a fost tânărul Mihai Ritivoiu, a cărui interpretare îmi pare că devine mai expresivă, mai sensibilă și, totodată, mai sigură și precisă cu fiecare nouă apariție pe scenele bucureștene. În încheierea programului a fost Simfonia a XI-a, Anul 1905, de Dmitri Șostakovici, o provocare dusă la bun sfârșit cu succes de Orchestra Română de Tineret.

Închei cu un gând la ceas aniversar al celui care a fondat Orchestra Română de Tineret în urmă cu 10 ani, violoncelistul Marin Cazacu:

"10 ani de vise împlinite, de satisfacție profesională și pentru mine și pentru acești tineri care au trecut prin aceste proiecte ale noastre. I-am comandat maestrului Dan Dediu această lucrare știind că anul acesta este anul special pe care-l dedicăm României moderne, anul centenar. Această compoziție va fi prezentată, iată, astăzi la Ateneul Român, dar mâine la Berlin, la un festival extrem de important - Young Euro Classic. Turneul se încheie duminică seara în Italia, la Festivalul Gustav Mahler."

Reportaj realizat de Ana Diaconu