Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul ‘Vară Magică 2018' – Familii de mari muzicieni

Publicat: joi, 19 Iulie 2018 , ora 12.36
Cu aproape un an în urmă, în data de 2 august 2017, mă aflam la Ateneul Român, unde Festivalul Vară Magică ne propunea un eveniment derulat sub genericul Dialogul generațiilor, al cărui concept generator era „familia”. Tot ideea de familie a fost cea care a umplut Sala Ateneului și aseară, în cadrul celei de-a VII-a ediții a festivalului. Distribuția s-a îmbogățit însă față de anul trecut: astfel, Iuliei, lui Ștefan și lui Marin Cazacu li s-a alăturat flautista Constanța Cazacu; cei trei pianiști din familia Gheorghiu - Valentin, Roxana și Valentina - au rămas în aceeași formulă, iar elementul nou, față de anul precedent, a fost adus de familia alcătuită din violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru. Pe membrii celor trei familii îi unește o foarte veche prietenie muzicală și umană, așa cum ne-a povestit violoncelistul Marin Cazacu:

”Noi, toate cele trei familii, să știți că ne-am cunoscut cu mulți ani în urmă. Cu maestrul Valentin Gheorghiu cântăm de 40 de ani. Cu Gabriel Croitoru ne-am cunoscut tot acum 40 de ani, dar de cântat cântăm numai de 30 și prietenia care s-a creat între familiile noastre este atât de puternică încât ne cunoaștem foarte bine și copiii, și bunicii și rudele din familie.”

Grupați în diverse formule camerale, muzicienii au interpretat opusuri de Enescu, Fauré, Rossini, Pablo de Sarasate, Halvorsen, Charles Dancla și Dvoűák.

 Le-au fost alături, din sală, prieteni și colegi din lumea muzicală, precum dirijorul Voicu Enăchescu:

”Niște lucrări muzicale, din punctul meu de vedere, inedite. Nu le-am auzit, multe dintre ele. Aranjamente extraordinare pentru grupul de instrumente care s-a prezentat pe scenă. Am mai ieșit din tiparele concertelor de muzică simfonică și am oferit un cvasidivertisment.”

Sau pianista Carmen Manea:

”Sunt niște muzicieni desăvârșiți. Familia Cazacu... îi știm pe toți din generațiile părinților. În ceea ce cântă este subtilitate, este profunzime, este profesionalism. Familia Croitoru a prezentat lucrarea Navarra de Pablo de Sarasate, o lucrare de mare virtuozitate și de mare sensibilitate. Este o seară de mare emoție pentru public și de mare elevație.”

Festivalul Internațional Vară Magică continuă săptămâna viitoare cu două evenimente: miercuri, 25 iulie, Orchestra Națională Simfonică a României cântă sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, iar joi, publicul este invitat la recitalul susținut de violonistul Alexandru Tomescu, care va fi acompaniat la pian de Sînziana Mircea.

Reportaj realizat de Ana Diaconu