Arhivă : Cronici Înapoi

Câștigătorii categoriei B a concursului Transylvanian International Piano Competition

Publicat: miercuri, 11 Iulie 2018 , ora 13.04

În aceste zile, la Brașov, se desfășoară cea de-a II-a ediție a evenimentului intitulat Transylvanian International Piano Competition, inițiat și organizat de Ioan Dragoș Dimitriu. Astfel, la Sala Centrului Cultural Reduta din Brașov, ieri dimineață a continuat concursul categoriei B dedicat tinerilor pianiști cu vârste cuprinse între 11-14 ani. Au fost opt concurenți din Republica Moldova, Japonia și România. Programele interpretate au fost la liberă alegere, iar misiunea juriului, prezidat de Antoinette van Zabner de la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena, a fost dificilă. Cei opt candidați s-au prezentat la un nivel artistic asemănător, așa încât departajarea a fost posibilă ținând cont de gradul de implicare în redarea demersului sonor. În aceste condiții, pe locul I s-au clasat doi reprezentanți din România, Daria Andreea Vasile și Valențiu Constantin Grigorescu. Ei au fost urmați de doi tineri din Japonia, Arisa Sendaki - premiul al II-lea și Gamofu Yamashita - locul al III-lea. De menționat că echipa Japoniei, alcătuită din 6 participanți la categoriile A și B, a câștigat patru premii le această ediție a Transylvanian International Piano Competition.

Tot ieri, dar după amiază s-a desfășurat și concursul la categoria C pentru tineri artiști cu vârste cuprinse între 15-18 ani. Anul acesta s-au înscris 9 candidați din Republica Moldova, Serbia și România. Programele interpretate au fost tot la liberă alegere, dar au cuprins lucrări de la cele preclasice, la cele de secol XX și din literatura românească.

Evoluțiile participanților au evidențiat faptul că acești tineri se află în diverse etape de pregătire și mai ales sunt în faza căutării propriului lor drum artistic. Dintre ei s-a remarcat Bianca Florentina Stănescu din România, care de altfel a și obținut premiul I, fiind urmată de Iulia Cușnir din Republica Moldova, iar pe locul al III-lea, la egalitate de Paul Cristian Ionescu din România și Igor Dalagija din Serbia.

Tot ieri, dar seara, de la ora 19.30 a avut loc gala celor trei categorii, A, B și C, unde au fost înmânate premiile câștigătorilor, care apoi au oferit un micro recital.

Cum vă spuneam în corespondența anterioară, la ediția a II-a a evenimentului Transylvanian International Piano Competition de la Brașov, paralel cu concursului este organizat și un festival care cuprinde câteva recitaluri. Astfel, cel de-al doilea va avea loc în această seară, de la ora 19.00 și va fi dedicat centenarului României. Protagoniști sunt chiar membrii juriului, Antoinette van Zabner, Corina Ibănescu, Horia Mihail și Ioan Dragoș Dimitriu, care vor interpreta opusuri din literatura universală, dar mai ales din cea românească semnate de Constantin Silvestri și Dinu Lipatti, la care se adaugă și o primă audiție absolută, compusă de Petre Marcel Vârlan, Balada op. 14 pe o temă de Ciprian Porumbescu. (Foto: Iosif Trif).


Octavia Galescu