Arhivă : Cronici Înapoi

Vacanțe muzicale – 45

Publicat: sâmbătă, 7 Iulie 2018 , ora 15.49

La Piatra Neamț a debutat pe 1 iulie 2018, cea de-a 45-a ediție a “Vacanțelor muzicale”, complexa serie de manifestări artistice care cuprinde cursuri de măiestrie și concerte pentru toate gusturile: de la operă la jazz, de la muzică tradițională la recitaluri camerale.

Primul concert al evenimentului organizat de Centrul pentru Cultură “Carmen Saeculare” a fost susținut de Filarmonica Moldova din Iași. Din păcate vremea puțin răcoroasă și lipsa de înțelegere a conducerii filarmonicii au făcut ca de această sărbătoare să nu se poată bucura toți iubitorii muzicii din Piatra Neamț, concertul fiind mutat în ultimul moment din spațiul străjuit de Turnul lui Ștefan cel Mare, în sala Teatrului Tineretului, un loc frumos, dar neîncăpător și cu o acustică improprie.

Concertul prezentat de Filarmonica “Moldova” și Corul “Gavriil Musicescu” s-a axat pe sonorități foarte cunoscute din opere de mare atractivitate. Au răsunat uverturi și coruri din: „Forța destinului” și “Rigoletto” de Verdi, “Don Pasquale” de Donizetti, “Bărbierul din Sevilla” de Rossini, “Carmen” de Bizet ș.a.

La pupitrul dirijoral s-a aflat excelentul Radu Postăvaru, un șef de orchestră cu o gestică pecisă și reținută, un dirijor eficient, rafinat ziditor al arhitecturilor sonore. Orchestra Filarmonicii “Moldova” s-a ridicat la nivelul așteptarilor: un ansamblu maleabil, capabil să exprime cu sinceritate artistică o paletă largă de stări, de sentimente. Prestația corului condus de Doru Morariu a fost excepțională: omogenitate, vocalitate de cel mai înalt nivel, eleganță interpretativă.

Ziua a doua a festivalului va aduce două manifestări: seara muzicii corale va fi onorată, tot pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, de Corala “Cantores Amicitiae” a Universității de arte „George Enescu” din Iași, dirijată de Nicola Gîscă, în timp ce sub genericul „Seara muzicii tradiționale”, pe scena din Piața Turnului vor urca Orchestra de muzică populară a Filarmonicii “Serghei Lunchevici” din Chișinău și Ansamblul de dansuri “Hora” tot din capitala Republicii Moldova.


Sebastian Crăciun