Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert dirijat de Cristian Măcelaru, în Stagiunea Muzicală Radio

Publicat: luni, 18 Iunie 2018 , ora 12.08

Reputatul dirijor român stabilit în Statele Unite ale Americii Cristian Măcelaru, recent numit director muzical și dirijor al Festivalului Cabrillo din California, dar și dirijor-șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln începând cu stagiunea 2019-2020, ne-a bucurat vineri seară (15 iunie 2018) prin prezența sa la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Alături de muzicienii din orchestră, Cristian Măcelaru a ales să provoace publicul printr-un program pe cât de ambițios și complex, pe atât de pasionant și de bine realizat.

Simfonia I din creația enesciană s-a propagat precis și ferm dinspre bagheta dirijorului - care, în mod cert, se regăsea în unul dintre orizonturile sonore cele mai familiare și mai apropiate de afinitățile sale - înspre orchestră și, mai departe, înspre cei din sală. Cred că mulți dintre noi ne-am simțit transpuși, timp de mai bine de jumătate de oră, în atmosfera marilor concerte desfășurate la Sala Palatului în cadrul Festivalului Enescu. Desigur, cu avantajul unei acustici mai bune în favoarea noastră.

În sală am regăsit doi tineri muzicieni: pe violistul Theodor Andreescu:

"A fost o primă parte foarte bună în care am fost plăcut surprins de sunetul acestei orchestre masive. Zic masivă pentru că e o distribuție foarte mare. Această orchestră s-a închegat foarte, foarte bine pentru al nostru Enescu."

...și pe muzicologul Vlad Văidean:

"Dirijorul și-a imprimat personalitatea asupra orchestrei. Întotdeauna depinde de dirijor calitatea concertului. În cazul de față a fost la cote foarte înalte."

Iar în cursul pauzei, am surprins și câteva reacții provocate de opusul enescian în rândul publicului:

"Având în vedere că am citit despre simfonie că a scris-o când era student... acceptabil. Interpretarea... acolo nu discutăm; întotdeauna este ireproșabilă."

"Simfonia asta este una dintre cele mai frumoase. Mie mi-a plăcut foarte mult. Și eu găsesc că și interpretarea pe care a ținut să o dea dirijorul a făcut ca impresia generală să fie mult, mult mai bună ca de obicei la o asemenea audiție."

Cu aceeași energie și implicare, muzicienii au interpretat, în a doua jumătate a serii, Simfonia a II-a de Serghei Rahmaninov, a cărei premieră a avut loc la numai doi ani după prima simfonie de Enescu, în 1908.

După încheierea concertului, Cristian Măcelaru a acordat o sesiune de autografe în foaierul Sălii Radio. Cei prezenți au avut ocazia să își procure discul intitulat "Orchestra Națională Radio, Dirijor: Cristian Măcelaru. Mihail Glinka - Ruslan și Ludmila, Nikolai Rimski-Korsakov - Șeherazada", apărut la Editura Casa Radio în anul 2015.


Reportaj realizat de Ana Diaconu