Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 12 iunie 2018

Publicat: joi, 14 Iunie 2018 , ora 12.59
Tenorul Vlad Robu, care a absolvit Accademia del Belcanto "Rodolfo Celletti" și Academia Regală Daneză de Muzică, a susținut aseară un recital în Sala mică a Ateneului Român, alături de pianista Iulia Marin. Prezența celor doi interpreți, stabiliți în afara țării, a fost apreciată de public, colaborarea lor fiind bogată în evenimente și la un înalt nivel. Este limpede faptul că experiența unui alt context cultural decât cel românesc i-a ajutat pe cei doi în plan muzical. Pe de o parte, atât din punct de vedere stilistic dar și din punct de vedere tehnic, tenorul Vlad Robu și-a dovedit abilitățile, prezentând nu doar lucrări din repertoriul universal, ci și din cel românesc. Din acest punct de vedere, diversitatea nu a fost o problemă, compozitori precum Gaetano Donizetti, Stefano Donaudy, Pietro Mascagni și Jean Sibelius fiind reprezentați alături de Diamandi Gheciu, Nicolae Bretan și Francesco Paolo Tosti.

Vlad Robu: "Acasă întotdeauma emoțiile sunt mai mari. Nu știu de ce. N-am mai cântat în sala asta cred că de la Concertul absolvenților; deci sunt vreo șapte ani. Și e întotdeauna foarte interesant să vod cum mă simt după evoluția mea, după ce mă pregătesc atâția ani să mă întorc acasă e o mare bucurie."

Pe de altă parte, prezența pianistei Iulia Marin nu s-a manifestat doar în rolul de acompaniator, ci și în cel solo, aceasta prezentând în cadrul recitalului patru studii transcendentale de Franz Liszt: Preludio, Molto vivace, Paysage și Mazeppa. Având în vedere abilitățile tehnice, anduranța și expresivitatea, valoarea pianistei este incontestabilă.

Vlad Robu: "E prima oară când colaborăm și pot să zic că e o colaborare de mare succes. Încă de la prima repetiție Iulia a venit extraordinar de bine pregătită și, efectiv, n-am avut nevoie nimic altceva decât să vorbim foarte puțin. Pentru mine a fost un șoc, pentru că nu e o pianistă acompaniatoare, e o adevărată pianistă."

Iulia Marin: "Ca pianist, înveți foarte multe de la un cântăreț. În primul rând înveți să asculți, să frazezi și să-ți calibrezi modul de a cânta spontan după altcineva. Și vocea fiind un instrument foarte flexibil și tu ca pianist trebuie să fii automat foarte flexibil. Pentru mine este o plăcere să cântăm împreună."

Cei doi interpreți vor prezenta același program în cadrul unui concert la biserica Saint Martin-in-the-fields din Londra, în data de 20 iunie.


Reportaj realizat de Petre Fugaciu