Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 22 mai 2018

Publicat: miercuri, 23 Mai 2018 , ora 13.13
Aflată pentru a patra oară în România, violonista Daria Varlamova a revenit pe podiumul de concerte al Stagiunii de Marți seara. Ca și în 2016, violonista din Belarus Daria Varlamova s-a aflat alături de pianistul german Jonathan Zydek - cel pe care l-am ascultat cu o frumoasă evoluție solistică săptămâna trecută. De patru ani ei formează un duo deja apreciat pentru performanțele sale. Daria Varlamova și Jonathan Zydek au susținut în această perioadă recitaluri la Muzeul Național "George Enescu" și la Câmpina, aseară la Sala mică a Ateneului Roman încheindu-și evoluția în România. Pe Daria Varlamova publicul din țara noastră o cunoaște din 2008 când a câștigat premiul I la Concursul Internațional de Vioară "Cornelia Bronzetti". Și atunci s-a aflat în cadrul Stagiunii de marți la sugestia violonistei Cornelia Bronzetti, încântată și de această dată de evoluția tinerei muziciene:

"Sunt un duo foarte bun, foarte sudat și cu o mare imaginație pentru expresie, pentru culori, pentru interpretare, frazare, pentru tot ce ține de muzică. poate că la Beethoven aș fi dorit o mai mare paletă, dar probabil că n-au îndrăznit pentru că Beethoven este totuși un clasic. Sonatele lui, ca și la pian, op. 109, 110, 111 sunt așa de evoluate... e foarte apropiat de romantism. Mă bucur foarte mult atunci când tinerii pot să se dezvolte și când cineva îi poate ajuta să se dezvolte."

Violonista Daria Varlamova și pianistul Jonathan Zydek și-au demonstrat arta interpretativă într-un repertoriu ofertant, incluzând trei sonate pentru pian și vioară: nr. 2 op.100 de Johannes Brahms, nr. 3 op. 25 "în caracter popular românesc" de George Enescu și nr. 10 op. 96 de Ludwig van Beethoven. De altfel, Daria Varlamova a optat și în evoluțiile anterioare pentru opusuri enesciene, interpretate cu pasiune pe vioara sa Antonio Gragnani din 1782.

"În Sonata a III-a și în Impresii este Enescu pur, cu toată complexitatea lui de culori, de armonii, de sentimente, de imaginație. Am fost surprinsă cât de bine l-a înțeles, pentru că ea provine din fosta Rusie, Belarus, deci dintr-o țară care nu e așa de apropiată de muzica românească. S-au sfătuit și fiind un cuplu foarte unit tot timpul se sfătuiesc și aleg variante de culori, variante de timbre."

Parcurgând diferite epoci creatoare cu expresivitate și pasiune, violonista Daria Varlamova și pianistul Jonathan Zydek au înscris încă o seară reușită în cadrul Stagiunii de fiecare marți.

Reportaj realizat de Jeanine Costache