Arhivă : Cronici Înapoi

Sărbătoarea Tinerelor Talente la Rămnicu Vâlcea

Publicat: miercuri, 23 Mai 2018 , ora 11.23
O pleiadă de interpreți de talent și-au făcut debutul pe scenă, în concerte cu orchestra

Timp de trei zile, între 19-21 mai, s-a desfășurat la Râmnicu Vâlcea, cea de-a 39-a ediție a Festivalului Internațional "Tinere Talente" - un adevărat brand al muzicii din acest oraș, pe care localnicii îl consideră nu doar o aglomerare urbană, nu doar un punct pe hartă, ci un sentiment, o senzație de bucurie și încredere, de frumos și liniște. Și, într-adevăr, această stare ne întâmpină încă de la intrarea în Filarmonica "Ion Dumitrescu". Aici, publicul este învăluit de nota personală pe care a dat-o instituției doamna director Meda Stanciu. Publicul pășește către sala de concerte pe un covor roșu, admirând o interesantă colecție de fotografii pe ziduri albe, ale unor mari interpreți și compozitori care s-au perindat de-a lungul timpului prin acest minunat spațiu al muzicii.

Cele trei zile ale Festivalului "Tinere Talente" au adus pe scenă tineri ai Colegiului Național de Muzică "George Enescu" și Colegiului de Arte "Dinu Lipatti" din București, dar și studenți ai Universității Naționale de Muzică din capitală. Doamna critic și muzicolog Lavinia Coman a oferit publicului în deschiderea serilor muzicale, informații despre interpreți și despre lucrările cântate, despre compozitori și epoci, care au captat interesul publicului și au făcut trecerea către muzică.

Am participat la o sărbătoare a tinerilor. Primul concert - de factură camerală, a fost susținut de elevi ai Fundației "Remember Enescu". Cel de-al doilea, a cuprins Concertul nr.3 de Ludwig van Beethoven prezentat de tânăra pianistă Cristina Gârbea cu o grijă deosebită pentru sunet, pentru fidelitatea față de partitură. Apoi, Rapsodia ungară de David Popper, în interpretarea violoncelistului Valentin Dimitrie Simion care a realizat o reală alternanță între virtuozitate și lirism, a urmat Concertul nr.4 în Re major pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart iar solistul Radu Ropotan, ne-a delectat cu o tehnică sigură și viguroasă. La pupitru s-a aflat dirijorul din Satu Mare, Ștefan Novak, un muzician meticulos dar plin de ardoare și pasiune în expresia frazelor ample ale orchestrei.

Minunata Orchestră a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" care s-a îmbogățit de curând cu prezența unor suflători remarcabili, i-a avut invitați în cea de-a treia zi a festivalului "Tinere Talente" pe soprana Miruna Iancu, cu o voce încântătoare, pe Aaron Cavassi care ne-a oferit detașat și cursiv, Concertul pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius, dar și pe tânărul pianist Nil Mladin, cu o versiune plină de sentiment a Concertului în la minor de Edvard Grieg. Iar dirijorul acestei seri de închidere a Festivalului, a fost maestrul Florin Totan.

Laura Ana Mânzat