Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Debutul bucureștean al pianistului Daniel Petrică Ciobanu - alături de Orchestra Națională Radio

Publicat: luni, 21 Mai 2018 , ora 13.11

Prima apariție a pianistului Daniel Petrică Ciobanu pe o scenă bucureșteană era așteptată cu mare interes. Acest lucru s-a datorat cel mai probabil ascensiunii impresionante din ultima vreme a tânărului muzician de 27 de ani, care a fost laureat în concursuri prestigioase. Anul trecut a primit premiul al doilea și premiul publicului la una dintre cele mai exigente competiții muzicale ale lumii, Concursul Internațional de Pian "Arthur Rubinstein" de la Tel Aviv. Pe lângă curiozitatea de a-l vedea la București pe talentatul pianist originar din Piatra Neamț, un alt punct de interes pentru public a fost programul ales, unul special, construit în jurul a trei partituri ce au marcat istoria cinematografiei americane: două compoziții de George Gershwin- "Un american la Paris" și "Rhapsody in Blue" și poemul simfonic "Ucenicul vrăjitor" semnat de compozitorul francez Paul Dukas. Lucrărilor amintite li s-a alăturat o piesă cel puțin la fel de populară și spectaculoasă, Rapsodia op. 43 pe o temă de Paganini din creația lui Serghei Rahmaninov. În această partitură, solistul Daniel Petrică Ciobanu a demonstrat că este un muzician redutabil, carismatic, sensibil și introvertit în pasajele lirice, exploziv și exuberant în cele viguroase, etalând o varietate remarcabilă de tușeuri și sonorități, cu un control perfect asupra claviaturii. Desigur, a avut parte de suportul Orchestrei Naționale Radio, la pupitrul căreia s-a aflat David Crescenzi, un muzician italian experimentat, obișnuit cu scenele românești. Sub bagheta sa, Orchestra a avut strălucire, reliefând umorul specific primei lucrări, Ucenicul vrăjitor de Dukas, și influențele jazzistice din piesele de Gershwin.

Așadar, a fost o seară muzicală entuziasmantă; publicul, care a umplut în întregime Sala Radio, a fost încântat și a aplaudat îndelung prestația excepțională solistului, a dirijorului și a orchestrei.

"Concertul mi s-a părut bun, orchestra - foarte bună, chiar una dintre cele mai bune prestații ale Orchestrei Naționale Radio. Solistul mi s-a părut impecabil, în special variațiunile 19, 20, 21... până la 24. Făgăraș Bogdan Ioan - violist."

Am întâlnit-o în public și pe soprana Felicia Filip, directoarea Operei Comice pentru Copii:

"Mi se pare, într-adevăr, extraordinar. Prima parte s-a terminat într-o stare de visare, de frumoasă plutire. Este extraordinar pianistul! Avem cu ce să ne mândrim."

Am lăsat pentru final, conclusiv, impresiile protagonistului serii, pianistul Daniel Petrică Ciobanu:

"A fost prima experiență pe o scenă din București. Am fost extrem de entuziasmat și încă sunt. Am rămas fascinat de cât de mari emoții am avut. Am avut o experiență extrem de plăcută, mai ales cu dirijorul; imediat ne-am înțeles. Și orchestra... de vârf! Cum nu mi-am închiput, sincer, că poate să existe atâta patos și așa interes. I-am simțit alături până la ultima notă și aș vrea să le mulțumesc cu acest prilej."

Reportaj realizat de Larisa Clempuș