Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Vizită a directorului de programe BBC Radio 3, la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 18 Mai 2018 , ora 15.23

Edward Blakeman, directorul de programe în cadrul postului de muzică clasică BBC Radio 3, s-a aflat astăzi, 18 mai 2018, la București, pentru un schimb de experiență cu echipa editorială Radio România Muzical.

Despre inițiativa organizării acestui workshop ne-a vorbit Cristina Comandașu, redactor-șef al postului nostru:

„Mi s-a părut că e important pentru post, pentru noi, echipa Radio România Muzical, să avem un schimb de experiență direct cu cei care lucrează exact în același domeniu, tot într-un serviciu public și care se confruntă cu aceleași probleme sau întrebări, dileme pe care le avem și noi, cei care lucrăm cu muzica clasică aici, la Radio România. Așa că mi s-a părut o idee bună să invităm un speaker de la BBC3, postul nostru omolog din Marea Britanie, care să ne împărtășească din experiența lor. Întrebarea a pornit de la Radio România, a ajuns la EBU Academy care a considerat că este o idee foarte bună. Eu cred că, în primul rând, e important pentru echipa noastră să vadă că suntem mai mulți, la nivelul întregului mapamond, care muncim zilnic să ținem în viață și să facem plăcută muzica clasică lumii de astăzi, într-un mediu nu prea prielnic pentru așa ceva. Dar e important să simțim că suntem mai mulți, că suntem împreună, că împărtășim aceleași bucurii, aceleași dileme și că putem găsi soluții împreună... și că ceea ce face Radio România Muzical aici, în România, este un lucru bun, este un lucru de calitate și cred că putem să ne bucurăm de ceea ce facem.”

În prima parte a zilei, Edward Blakeman ne-a vorbit despre organizarea echipei BBC Radio 3 și despre grila variată de programe a postului, punând accentul pe idei de mare importanță și actualitate precum: rolul mediului online și al rețelelor de socializare în apropierea muzicii clasice de publicul larg; efectul benefic al discursului liber, spontan al realizatorilor de emisiuni; idei de combinare a diferitelor genuri muzicale și a diferitelor arte, Radio 3 având în program o rubrică de eseuri pe diferite teme și o emisiune dedicată teatrului; importanța transmiterii în direct, aproape zilnic, a unui număr semnificativ de concerte de pe întreg teritoriul țării.

Iar după-amiaza a fost rezervată discuțiilor despre tineri și modurile de atragere a acestora înspre muzica clasică. Despre subiectele pe care și-a propus să le parcurgă în cadrul întâlnirii de astăzi ne vorbește în continuare Edward Blakeman:

„Cel mai important lucru astăzi este această oportunitate minunată de a ne împărtăși experiențele. Eu vin de la Londra, de la BBC Radio 3, voi aveți aici, în București, un post de radio dedicat muzicii clasice popular și de succes. Este o ocazie extraordinară că putem să ne împărtășim experiențele, dar și provocările. Care sunt lucrurile pe care încercăm să le facem, cum încercăm să transmitem acest minunat lucru numit muzică clasică cât mai multor ascultători cu putință și care este cel mai bun mod de a o face. Eu am explicat cum procedăm noi la Radio 3 și cum sunt programele noastre și sper să primesc multe idei de la oamenii de aici. Am ajuns, realmente, să vorbesc despre toate lucrurile care mi-au venit în minte. Unul dintre subiectele despre care vreau să vorbesc este legat de relația dintre tineri și muzica clasică. Cum îi putem atrage pe tineri către muzica clasică. Cum putem, cel puțin, să ne asigurăm că au o șansă să o asculte și care sunt responsabilitățile noastre, ale posturilor de muzică clasică, față de audiența tânără.”


Reportaj realizat de Ana Diaconu