Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Îl iubesc pe Ceaikovski!

Publicat: marți, 8 Mai 2018 , ora 13.16

Îl iubesc pe Ceaikovski! Și dumneavoastră, probabil, îl iubiți pe Ceaikovski; o lume întreagă îl iubește… Și ce declarație de dragoste mai frumoasă putea primi compozitorul, decât un concert de gală desfășurat chiar de ziua sa. Asta ne-a propus aseară Fundația Calea Victoriei, în ambianța caldă a Sălii Studio de la Teatrul Național din București.


Iată ce înseamnă acest concert pentru Sandra Ecobescu, Președinta Fundației:

Acesta este al treilea concert din seria I love classic. Acum câțiva ani am început cu Mozart, am continuat cu Verdi și acum ne-am gândit la Ceaikovski. Ce pot eu să vă spun este că atunci când eu, când ascult muzica lui Ceaikovski se întâmplă ceva special. Mozart este extraordinar, Rahmaninov este supranatural, dar când ascult muzica lui Ceaikovski se întâmplă ceva cu totul și cu totul special. E o muzică care aduce în zona visului, a poveștii, a feeriei, care nu evită să spunem, suferința, dar clar ne duce în zona de extaz și bucurie.

Cum ne-am obișnuit deja, pe scenă s-au aflat muzicienii ce formează Symphactory Orchestra și mentrorul lor, dirijorul Tiberiu Soare. Artiștii au fost în formă bună și ne-au prezentat un invitat surpriză: tânărul pianist Mihai Diaconescu. Nu îl mai ascultasem până acum și am fost foarte plăcut surprins. El ne-a prezentat celebrul Concert nr.1 scris de compozitorul rus și ne-a arătat că înțelege ceea ce face. Mai ales în partea a III-a, încă din primele măsuri, ne-a dovedit că este un muzician foarte carismatic. Pentru bis a ieșit puțin din specificul serii, optând pentru un 'Clar de lună' semnat de Debussy, probabil pentru a ne face să rămânem în zona oniricului.

Cea de-a doua parte a serii ne-a adus tot magini îndrăgite de public 'Romeo și Julieta' și 'Lacul Lebedelor'. Sala arhiplină a reacționat foarte frumos la fiecare moment muzical. Acustica acelui loc nu este cea mai fericită, însă asta nu i-a împiedicat pe artiști să își transmită mesajul așa cum au vrut.


Concluzia serii și a întrebării 'De ce îi iubim pe clasici?' v-o ofer în final prin vocea dirijorului Tiberiu Soare:

De ce îi iubim pe clasicii, pentru că ceea ce noi considerm a fi clasic este acel lucru care nu se demodează. Și muzica unui Mozart, a unui Verdi, a unui Ceaikovski, astea nu se vor demoda niciodată.


Reportaj realizat de Radu Mihalache