ACUM:
16.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 19.30 Festivalul Internațional „George Enescu”
Apoi: 21.30 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Elevi ai Școlii Genesis - în vizită la Radio România Muzical!

Publicat: joi, 26 Aprilie 2018 , ora 15.56
Radio România Muzical a primit în vizită miercuri, 25 aprilie 2018, câteva zeci de elevi pasionați de muzica clasică de la Școala Genesis din București. În studioul de emisie, dar și în cele de editare, cei curioși să afle din interior cum funcționează concret postul pe care-l urmăriți și dumneavoastră, copii din ciclurile primar și gimnazial, au avut ocazia să o facă. Au văzut cum se stă corect în fața unui microfon de emisie, dar și cum arată vechile magnetofoane - astăzi, aproape obiecte de muzeu - , cum se accesează uriașul fond de muzică în format digital, dar și care este atmosfera într-unul dintre cele mai venerabile studiouri de editare, cabina 13. În plus, au asistat timp de câteva minute, cuminți, la repetiția Orchestrei Naționale Radio (cu renumitul pianist Saleem Abboud Ashkar într-o superbă dispoziție lirică) și au aflat cum se obțin câteva efecte de teatru radiofonic în Studioul "George Constantin".

Elevii Școlii Genesis, care-și propune și face eforturi în ultimii ani de a preda muzica altfel, nu au venit însă într-o simplă vizită, ci pregătiți și cu mici eseuri inspirate de piesele proiectului Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Ei au avut de altfel ocazia să stea de vorbă cu colega noastră, Cristina Comandașu, inițiatoarea proiectului, dar și să-și înregistreze câteva dintre propriile texte. Cum a decurs dialogul cu cei mici aflăm din următoarea secvență:


Cristina Comandașu: De la ce clasă sunteți voi? Ce clasă sunteți?

Elevii: A treia.

Cristina Comandașu: Eu am un băiat în clasa a IV-a, dar e mai înalt ca voi. Ce ați ascultat?

Elevii: Lebăda.

Cristina Comandașu: Știe cineva de cine-i Lebăda?

Elevii: Da. Camille Saint-Saens.

Cristina Comandașu: Ai idee ce nație era?

Elevii: Nu.

Cristina Comandașu: Dar ce poate să fie? Ce nație ar putea fi după numele ăsta?

Elevii: German...

Francez.

Cristina Comandașu: Despre ce a mai scris el? Este din...

Elevii:Suită.

Cristina Comandașu: Dintr-o suită de...?

Elevii: De jazz.

Cristina Comandașu: Foarte frumos.


Iată și ce le-a inspirat copiilor de la Școala Genesis audiția pieselor din proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

"Cântecul pe care l-am ascultat m-a făcut să mă gândesc la o lebădă. Mi-am imaginat o lebădă superbă în pași de vals. Eram fermecat de atâta frumusețe. O priveam cum își scaldă cu mulțumire trupul într-o picătură de rouă. " Tudor, clasa a III-a B despre Lebăda din suita "Carnavalul animalelor" de Camille Saint-Saëns

"Este iarnă, iar pe întinderea imaculată își face apariția un pui de lup. Nu mai văzuse zăpadă până acum, așa că a pășit tiptil pe zăpada pufoasă. Simțindu-se minunat, a început să se rostogolească, să alerge și să sară. Ce distracție! Simțindu-se obosit după atâta agitație, s-a oprit să admire tărâmul de basm.." Diana Dănăilă, clasa a IV-a A despre partea a II-a din Concertul nr. 21 pentru pian de Wolfgang Amadeus Mozart

Reportaj realizat de Ștefan Costache