Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Pianul călător' a ajuns la Sala Radio

Publicat: joi, 26 Aprilie 2018 , ora 15.30

După alte 11 opriri în diferite colțuri ale țării, pianistul Horia Mihail a adus aseară Pianul calator pe scena Sălii Radio. Programul celei de-a opta ediții a turneului a fost imaginat într-o formula Best of. Muzicianul ne-a propus o primă parte cu opusuri celebre ale epocii clasice. Am ascultat Sonata nr.11 în la major Alla Turca de Mozart și Sonata Lunii de Ludwig van Beethoven. Am călătorit apoi, prin prisma sonorităților pianului, în romantismul Scenelor din copilărie de Schumann, urmând ca seara să se încheie cu Rapsodia I de George Enescu, în transcripția pentru pian a compozitorului.

Pianul călător, de-a lungul celor 8 ani de când se desfășoară, a dobândit din ce în ce mai multă notorietate în rândul melomanilor:

„E prima dată când ascult Pianul călător. O inițiativă excepțională!”

„A fost un contrast; după Mozart – serafic, angelic, au fost pasiunea și patimile omului Beethoven. Venim cu plăcere la concertele domnului Horia Mihail.”

„L-am văzut acum un an într-un concert care s-a ținut în Parcul Herăstrău. Eu am venit pentru compozitorul meu preferat – Mozart.”

Cuvântul de încheiere îi revine, desigur, pianistului Horia Mihail:

„Observ că am un public din ce în ce mai numeros și mai cald. Probabil s-a format un grup mai mare de fani care vin la concertele mele. Asta nu poate decât să mă bucure. De altfel, am observat lucrul acesta prin toată țara, pe unde m-am plimbat până acum. Și astfel de muzică nu are cum să nu fie primită bine decât dacă e cântată prost. Și eu încerc să nu fac lucrul acesta.”

Reportaj realizat de Ana Diaconu