Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ziua Radio România Muzical, sărbătorită la ParkLake Shopping Center

Publicat: luni, 26 Martie 2018 , ora 13.31

Sâmbătă, 24 martie 2018, Radio România Muzical a împlinit 21 ani de existență pe care am ales să îi sărbătorim, de această dată, într-un loc, să spunem, mai puțin convențional. În cadrul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, pe care postul nostru îl organizează începând din anul 2010, a avut loc un concert susținut de violonistul Alexandru Tomescu, în ambianța  ParkLake Shopping Center din capitală.

Muzicianul, care a acceptat nu de mult să devină ambasadorul campaniei naționale Ascultă 5 minute de muzică clasică, a prezentat un program de opusuri celebre dedicate viorii solo, pe care le-a adus mai aproape de public prin descrieri atractive. Iar cei prezenți la eveniment, în număr aproape triplu față de locurile existente pe scaune, s-au declarat încântați și au așteptat minute în șir, la final, pentru a putea face cunoștință cu protagonistul:

"Foarte frumos! Eu am auzit la radio și știu că e cel mai bun violonist din România. Îmi place și muzica clasică. E de apreciat!"

"Ce bună ideea! Astăzi chiar au fost spectatori foarte buni. Eu l-am mai ascultat și la Ateneul Român. Am văzut postarea pe facebook și-atunci am lăsat totul deoparte și am venit să-l ascult. Cei care au fost aici sunt norocoși!"

"E prima dată când vin la așa ceva și mi se pare interesant. Mai ales genul ăsta de concert într-un mall. Într-o zi aglomerată ca asta e ok să faci așa ceva. Am venit special."

Publicul a fost numeros și entuziast; au fost tineri, bătrâni și copii mici care nu s-au mișcat de pe scaun pe toată durata evenimentului; au fost oameni care veniseră special pentru concert și oameni care s-au alăturat pe parcurs, atrași de sunetul viorii lui Alexandru Tomescu. Toate acestea demonstrează că evenimentul a reușit cu succes să-și îndeplinească misiunea de a aduce muzica clasică aproape de oameni, mai puțin important fiind dacă acest lucru se întâmplă într-un mall, într-un parc sau într-o sală de concert.

Au fost prezente la eveniment și ne-au transmis gândurile lor, cu acest prilej aniversar, producătoarea de emisiuni culturale Valentina Băințan:

"Mi se pare o inițiativă extraordinară și mă bucur că Radio România știe să vină în fața unui public mai puțin avizat - pentru că știm că muzica clasică întotdeauna a fost privită puțin mai... nu reticent, dar puțin mai rezervat din partea oamenilor care nu vin frecvent la Ateneu sau chiar la Sala Radio sau la Operă ș.a.m.d. Deci, e o inițiativă extraordinară! Mă bucur enorm că radio România face lucrurile astea pentru public. Dovada a fost în seara aceasta numărul mare de oameni. Le doresc La mulți ani și în continuare să meargă înainte cu aceste proiecte absolut fantastice!"

...și pianista Sînziana Mircea:

"Mi se pare o idee extraordinară pentru că aduce muzica clasică în mijlocul oamenilor; în mijlocul oamenilor tineri, în mijlocul oamenilor activi și cred că aceasta este puterea și magia Radio România Muzical, pentru că împrăștie pur și simplu virusul muzicii clasice. Am foarte mulți prieteni non-muzicieni care ascultă cu mare plăcere Radio România Muzical. La mulți ani și la cât mai mulți ascultători, la cât mai multe programe cel puțin la fel de frumoase ca și până acum! Și cred că nu există un ambasador mai bun pentru Radio România Muzical decât Alexandru Tomescu, care e un rock star și care atrage publicul absolut de toate vârstele spre sala de concert și care arată cât de frumoasă este muzica!"

Cuvântul de încheiere îi revine ambasadorului campaniei Ascultă 5 minute de muzică clasică, violonistul Alexandru Tomescu:

"Am fost foarte plăcut surprins să descopăr o atmosferă foarte prietenoasă, un public extrem, extrem de numeros - aproape că tot acest atrium uriaș de aici a fost neîncăpător; era lume inclusiv la balcon. E frumos că în astfel de evenimente publicul are ocazia să stea, pur și simplu, dacă îi place sau nu, așa că, efectiv, tu, ca artist, ai ocazia să vezi cam pe unde ești, cam cum te descurci. Împreună cu Cristina Comandașu ne-am gândit că ar fi încă și mai frumos să marcăm acest moment sărbătoresc de astăzi printr-un concert live, organizat în afara cadrului instituționalizat al sălilor de concerte, într-un spațiu flexibil, într-un spațiu mai puțin obișnuit, dar care s-a pretat, după părerea mea, foarte bine acestui gen de eveniment."

Reportaj realizat de Ana Diaconu