Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Un nou concert '2 Vibes Symphony' la Sala Radio

Publicat: joi, 22 Martie 2018 , ora 13.56

Tinerețe, efervescență, bucurie, energie sunt numai câteva dintre cuvintele care ar putea descrie atmosfera care i-a cuprins miercuri, 22 martie 2018, pe cei prezenți la Sala Radio.

2 Vibes Symphony este numele proiectului care a reușit să adune laolaltă, în studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române, un număr impresionant de tineri a căror încântare a reieșit indubitabil din aplauzele generoase de la final. Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio și dirijorul Constantin Grigore au acceptat, de altfel nu pentru întâia oară, provocarea duoului format din percuționiștii Alexandru Anastasiu, membru al Orchestrei Naționale Radio și Ciprian Rogojan, fondator și membru al formației Sistem, de a se lansa într-un proiect muzical mai puțin obișnuit pentru sălile noastre de concert. Având în postura de instrumente soliste tobele, timpanul, vibrafoanele și alte instrumente de percuție, muzicienii au prezentat un program care a alăturat sonorități rock, cu piese ca Nothing Else Matters sau Fragile, românești, ca Mociorița cu trifoi, tribale si de jazz. O parte dintre aranjamente, dar și trei dintre lucrările originale au fost semnate de Alexandru Anastasiu. Au mai putut fi ascultați, ca soliști ai unora dintre piese, soprana Irina Baianț, flautista Ioana Turcu și Horațiu Boșca, la trompetă.

În timp ce poate că pentru unii dintre spectatori volumul a depășit anumite așa-zise cote maxime potrivite unei săli de concert, cred că pentru majoritatea, această zi de miercuri neconvențională a Orchestrei de Cameră Radio a fost o încântare.

Iar pe noi toți ar trebui să ne bucure faptul că există proiecte care reușesc să umple sălile de tineri care, cu timpul, sperăm că se vor familiariza cu locul și îi vor trece pragul din ce în ce mai des.

Iată ce au declarat la final dirijorul Constantin Grigore: "este diferit, într-adevăr, și astăzi mi-am dat seama - deși e a doua oară când îl punem în scenă, pe scena Sălii Radio - că este mai solicitant decât un concert simfonic. Asta am simțit în seara asta. Sunt foarte mulți soliști, trebuie să ai grija tuturor... este o muzică complexă care implică atât orchestra simfonică, cât și corul, foarte multe instrumente de percuție și, drept urmare, atenția cred că trebuie să fie mai dezvoltată decât la un concert simfonic obișnuit. Și, sigur, nu e un repertoriul pe care îl cântăm în mod regulat. A fost o colaborare frumoasă și, spun eu, benefică pentru muzica pe care o prezentăm publicului larg."

...și inițiatorii proiectului, Alexandru Anastasiu și Ciprian Rogojan:

"Ne place să împărtășim o părticică din sufletul nostru; întotdeauna merge către public în mometul în care interpretăm, în momentul în care suntem pe scenă. Ne bucurăm, ca de fiecare dată, să transmitem ceea ce muzica transmite de altfel - foarte multă bucurie."

"Cu siguranță, ne gândim la anul centenar, ne gândim la 100 de ani de la Marea Unire și sunt deja câteva proiecte depuse. Cred că și acest concert din această seară ne-a împins spre a crea un concert în aer liber. Și când spun în aer liber, mă gândesc între 7,000 și 10,000 de oameni pe scaune, cu o regie proprie și având la bază foarte multe piese românești reorchestrate, dar și piese internaționale."

Reportaj realizat de Ana Diaconu