Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Matei Ioachimescu - final pentru turneul La vida loca

Publicat: luni, 19 Martie 2018 , ora 13.35
În 18 martie 2018, la Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București ARCUB, turneul "La vida loca" a ajuns la final. Flautistul Matei Ioachimescu și pianistul din Venezuela Alfredo Ovalles au colindat prin 9 arașe, poposind în 18 martie și la București: "Un turneu extrem de bine primit. Noi nu suntem la prima acțiune de genul acesta. Este a treia ediție a turneului La vida loca: 9 orașe, 2 programe diferite, un program care prezintă numai muzica Americii Latine. Celălalt program, cel cu care vom încheia turneul în seara asta la București este, dacă vreți, o călătorie în jurul lumii, este o croazieră să-i spunem, care trece prin diferite țări, prin diferite culturi."

 

Turneul va continua și în câteva orașe din Europa, cei doi muzicieni promițând să aducă cu ei și primăvara. Și-au dorit acest lucru și în 18 martie, au reușit, în schimb, o călătorie antrenantă în jurul lumii cu ritmuri de salsa, tango, jazz și din folclorul turcesc, armean, rus sau japonez într-un program crossover apreciat de cei aflați în sală. S-au regăsit în programul celor doi și două prime audiții absolute semnate de doi compozitori contemporani foarte apreciați în spațiul vienez: Margareta Ferek - Petric și Cătălin Ștefănescu Pătrașcu. Despre incursiunea lor muzicală în jurul lumii a vorbit flautistul Matei Ioachimescu:

 

"Prezentăm muzica sub aspectul ei general. Ne jucăm cu foarte multe stiluri și genuri muzicale, de la faptul că noi suntem muzicieni instruiți în spiritul muzicii clasice. Ne îndepărtăm de asta și avem accente din muzica de pop rock progresiv, din muzica de jazz, latin jazz. Avem două lucrări, prim audiții. Iată, noi suntem și niște avocați ai muzicii contemporane. Încercăm să obișnuim urechea ascultătorului și cu muzica momentului."

 


Publicul a gustat din plin acest tip de program, cei doi muzicieni explicând,
pas cu pas, demersul lor muzical. Și... așa cum și-au dorit Matei Ioachimescu și Alfredo Ovalles cei aflați în sală au și dansat în scaune, au și cântat împreună cu cei doi muzicieni, în final cerând, cu insistență, mai bisuri pe care le-au și primit: "Asta ne interesează pe noi, să prezentăm muzica sub diferite trăiri, nu numai cele plăcute, armonioase, dar și trăiri, de ce nu, la un anume grad de agresivitate, de suferință, dar să-i și facem să danseze din scaune, să petreacă un timp absolut minunat, fără prejudecăți vizavi de muzica nouă, că această muzică este pentru ei și este muzica lor."

 


 


Reportaj realizat de Jeanine Costache