Arhivă : Cronici Înapoi

O 'aventură' pe lună… cu Dan Grigore! Serată culturală, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

Publicat: marți, 6 Martie 2018 , ora 12.15
Aseară am participat și eu la "aventura" artistică propusă de Asociația Culturală și Canalul Media "Art Channel" care l-a avut ca amfitrion pe pianistul Dan Grigore. Mi-am adus aminte cu nostalgie de seratele regretatului Iosif Sava în care muzica era întotdeuna însoțită de dezbateri interesante. De altfel, multă lume din sală s-a referit la acest lucru..

Maestrul Dan Grigore ne-a propus ca noutate, să descoperim care este valoarea comunicării muzicale dar și verbale, între scenă și public, mai ales în ziua de azi când arta este promovată dar are și suferințele ei… în modul în care este receptată.

Ideea de a lega muzica cu celelalte arte, de a explica prin cuvinte, prin gestică, mesajul ascuns printre sunete, a reușit să trezească fascinația în sufletele ascultătorilor.

Maestrul Dan Grigore a avut doi invitați, pe d-na Adriana Popescu, om de teatru și pe Radu F. Alexandru, scenarist, dramaturg, scriitor. Au fost prezenți pe scenă și doi tineri interpreți despre care ne vorbește Dan Creimerman, directorul Canalului Media "Art Channel" care a și transmis în direct evenimentul: "Ce va cânta maestrul Dan Grigore este exclus să vă spun pentru că nu știm nici noi. El vrea să ne surprindă și să ne bucure. Dar orice ar cânta, va fi minunat. Alături de Dan Grigore vor mai fi pe scenă Carla Stoleriu, studentă la flaut, la UNMB, la clasa profesorului Ion Bogdan Ștefănescu și Ștefan Aprodu, elev la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" unde se pregătește cu d-na profesoară Magdalena Ursu. Vor interpreta fiecare un program de 12-15 minute. Am încercat să fie o pondere echilibrată între muzică și subiectele discutate."

Vedetele serii, cei doi tineri interpreți, s-au bucurat de o prezentare de înaltă ținută din partea cântăreței Dana Bartzer care a stabilit și o legătură sufletească aparte cu fiecare dintre ei: "Este o legăură pe care o descopăr și eu cu fiecare concert, mă simt foarte apropiată de ei, încerc să îi îndrum, să-i fac să înțeleagă că numărul unui artist începe cu primii pași pe care îi face pe scenă și se încheie cu ultimii, când revine în culise. Încerc să îi învăț ținuta, felul de a te face plăcut pe scenă și de a avea grijă la felul cum te prezinți, la mimica ta, la bucuria pe care o exprimi și încântarea pe care le-o trezești celor care te ascultă."


Reportaj de Laura Ana Mânzat