Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul 'Europe Now' - concert de închidere, la Sala Radio

Publicat: luni, 26 Februarie 2018 , ora 13.29

Europe Now Chamber Orchestra este "o picătură dintr-un râu al luptei împotriva dezbinării și a urii care, în anumite momente, par că amenință să cucerească Europa. Muzicienii se alătură inițiativelor de orice fel - în cazul lor, artistice - care știu că au loc în zeci și sute de locuri de pe bătrânul continent pentru a asigura coeziunea sa nu atât politică și economică, cât culturală și identitară", declara Theodor Andreescu, fondatorul ansamblului și președintele Asociației Culturale Rute muzicale. Orchestra, care reunește 45 de muzicieni din 11 țări europene, precum Austria, Franța, Germania, Polonia sau România, a susținut aseară primul concert în această formulă, pe scena Sălii Radio, în încheierea festivalului Europe Now, care s-a derulat începând cu 21 februarie, în capitală.

Programul serii a debutat cu lucrarea Children of Europe, creată de compozitorul Victor Savca special pentru acest prilej:

"În vara asta am mers într-un turneu cu Theodor prin țară. Știa că am început să compun. A fost un cvartet pentru coarde pe care l-am cântat în acel turneu cu ei și le-a plăcut foarte mult. Și acum o lună a venit Theo și mi-a propus să scriu o piesă, că se va cânta. Te provoc să o scrii! A fost o provocare foarte interesantă și sunt încântat de ocazia asta oferită de Theo și de această orchestră. Ideea este despre copii, sufletele tinere care trebuie să fie tot timpul optimiste. E vorba de tinerețe!"

În continuare, Peter Stark, dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), care a condus concertul de la pupitru, ne-a invitat să ne bucurăm de câteva minute de liniște care au încadrat Adagietto din Simfonia a V-a de Gustav Mahler. Iată cum vede Peter Stark viitorul orchestrei de cameră Europe Now:

"Energia și spiritul pe care îl transmit tinerii sunt diferite de orice altceva. Când ajung la momentul concertului, se eliberează, pur și simplu, și de aceea concertul este întotdeauna mai bun decât repetițiile, atunci când este vorba de muzicieni tineri. Acest lucru mă determină să continui să dirijez orchestre de tineret. Sunt vremuri destul de complicate. În ceea ce privește viitorul, trebuie să avem în vedere două lucruri: primul este de a convinge politicienii și instituțiile responsabile cu finanțarea de importanța și puterea muzicii live; în al doilea rând, pentru acești tineri, indiferent de ce vor face în carieră - dacă rămân muzicieni în orchestră, devin soliști sau profesori - ceea ce dobândesc din această experiență este o abilitate pe care nu o vor găsi nicăieri altundeva. O mai poți obține din sport, e adevărat, dar sportul este competitiv. Frumusețea acestei experiențe este că te învață tot ce te învață sportul, numai că într-o deplină colaborare."

Solistul serii a fost violoncelistul german Alban Gerhardt, pe care l-am putut asculta în Concertul în re major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn, dar și în Simfonia Eroica de Beethoven care a încheiat seara și în care s-a alăturat partidei de violoncel:

"M-a impresionat faptul că, deși s-au reunit abia ieri, au cântat împreună imediat, cu o omogenitate care este destul de rară. Nu este ușor să cânți într-o orchestră de cameră, iar ei s-au mobilizat foarte repede. De asemenea, Peter s-a descurcat minunat, iar eu m-am simțit foarte bine cântând cu ei. Am cântat în orchestre de tineret în urmă cu 30 de ani, este un sentiment extraordinar să retrăiesc acele experiențe."

Pe Theodor Andreescu, inițiatorul proiectului, l-am întrebat care este bilanțul acestor zile de festival și ce mai urmează pentru Europe Now Chamber Orchestra:

"Țin să mulțumesc tuturor oamenilor care ne-au ajutat și fără de care acest lucru n-ar fi fost posibil. Încă o dată am aflat că împreună lucrurile mari pot fi realizate și oricât de nebunesc ar părea un vis și oricât de ciudată ar părea o idee, dacă este investită multă energie în ea și dacă mulți oameni participă și reușesc să se dedice unui lucru, aceasta se va îndeplini și va schimba vieți. Europe Now Chamber Orchestra urmează să-și facă misiunea și să-și facă vorbele auzite. Momentan, suntem în negocieri cu Festivalul din Alicante și încercăm un mic festival în Finlanda."

Reportaj realizat de Ana Diaconu