Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Conferința de presă care a deschis anul aniversar la Filarmonica 'George Enescu'
"Inaugurarea se va face în concertul de joi-vineri, cu cel mai circulat dirijor la ora asta, Christian Badea, și Dana Ciocârlie, care acum, în sfârșitul acesta de an, a avut un succes cu înregistrările de Schumann. Christian Zacharias, alt nume pe care trebuie să-l rețineți, Elisabeth Leonskaja, Andrei Ioniță, Elisabeth Sombart. Vor fi și câteva recitaluri care trebuie reținute. Vin Camil Marinescu, Cristian Măcelaru... Da, cred că din lumea dirijorilor tineri, el este cel care are șansele cele mai mari să aibă o consacrare și o omologare de calitate. Dintre concertele și recitalurile camerale, Elisabeth Sombart, pe 24 ianuarie, Plamena Mangova, iarăși un nume care este cunoscut, familia Moroianu - Mioara și Viniciu - și un concert de muzică bizantină cu un ansamblu contemporan sub conducerea maestrului Marcel Spinei. A doua temă care cred că stârnește interes este reluarea Conferințelor Ateneului. Anul 2018 aduce doi conferențiari, laureați ai Premiului Nobel, Jean-Marie Lehn și un român sas, Stefan Hell. Conferințele vor fi în trimestrul doi al acestui an. Interesant ca proiect pentru anul acesta, o noutate, un festival de conferințe, de cultură generală care adună numele mari, nume consacrate de intelectuali români: Liiceanu, Patapievici, Pleșu, Stoichiță, Cărtărescu, Valentin Naumescu. În sfârșit, joia viitoare vom vernisa o expoziție de artă plastică cu ajutorul lui Paul Șușară și a doamnei François Pamfil, care vrea să evoce momentul de început de secol, când aici a existat celebra pinacoteca a Ateneului."
O noutate mult așteptată și care ne bucură foarte mult este lansarea unei versiuni modernizate a paginii de internet a filarmonicii, realizare despre care ne-a vorbit Mihai Cojocaru, consultant artistic al instituției:
"Site-ul este în construcție și datele vor fi încărcate cât de rapid. Ceea ce aș vrea să vă arăt în acest moment este structura generală a site-ului, care este - pe lângă partea grafică mai avansată, mai actualizată, în rând cu site-urile importante ale filarmonicilor străine - este mult mai clară, mult mai ușor de parcurs, atât în ceea ce privește informațiile, cât și sistemul de rezervare. Puteți observa slide-ul inițial, care permite un tur virtual al Ateneului Român."
Anul aniversar va fi deschis mâine și vineri, 11 și 12 ianuarie 2018, de la ora 19.00, prin concertul simfonic susținut de Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu", conduse de Christian Badea. Solistă va fi pianista Dana Ciocârlie, care va interpreta Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54 de Robert Schumann.