Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara - 5 decembrie 2017

Publicat: miercuri, 6 Decembrie 2017 , ora 12.42

Aflată pentru prima dată în stagiunea seratelor de marți, pianista Fabiola Ioniță a reușit să strângă un public numeros la Sala mică a Ateneului Român.

Beethoven, Brahms și Prokofiev a ales tânăra pentru debutul său la Ateneu, un program dificil dus la capăt cu expresivitate și maturitate. A fost răsplătită cu aplauze entuziaste și după lungi rechemări la rampă și un bis, Fabiola Ioniță ne-a împărtășit bucuria primei apariții în cadrul seratelor de marți:
"
Am avut o repertoriu divers, pornind de la Beethoven, Brahms și ajungând la Prokofiev - un repertoriu de mare anvergură, cu stări și trăiri diferite. M-am simțit extraordinar pe scena Sălii mici a Ateneului Român. Am fost bucuroasă să am parte de un public foarte cald; am simțit aprecierea lor după fiecare piesă pe care am interpretat-o."

Pe bursiera Fundației Principesa Margareta a României au venit să o susțină colegii de la Universitatea de Muzică București, în rândul publicului regăsindu-se și pianistul Cătălin Răducanu - cunoștință mai veche și apreciată a seratelor de marți:
"O evoluție foarte frumoasă! O cunosc de câțiva ani pe Fabiola și pot să spun că a progresat foarte mult. Are o forță interioară extraordinară și a dat dovadă de o concentrare titanică pentru un așa program-mamut. Mi s-a părut că s-a pliat foarte, foarte bine și că s-a adaptat tuturor stilurilor pe care le-a interpretat și sperăm că vom auzi foarte multe lucruri frumoase despre ea în viitor."

Întotdeauna studenții recomandați de pianistul Viniciu Moroianu vin cu programe ambițioase, atent lucrate, pe care maestrul le urmărește cu multă atenție:
"Un program extrem de pretențios - trei capodopere de mare întindere și cuprindere fizică și intelectuală deopotrivă. A fost o seară de ținută, care a mers crescendo, de la Sonata de Beethoven trecând prin piesele de Brahms târziu și încheind cu o petrecere pentru repertoriul pianistic, care este această monumentală și crâncenă Sonată a șasea de Prokofiev. Ea evoluează frumos ca pregnanță, vioiciune, ca prezență de spirit pe scenă și cred că mai ales Sonata de Prokofiev a arătat acesta calități care tot se dezvoltă foarte promițător la ea. Este un tânăr muzician foarte dedicat în ceea ce face și asta s-a văzut în această seară care ne-a bucurat pe toți."

Reportaj realizat de Jeanine Costache