Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea

Publicat: miercuri, 6 Decembrie 2017 , ora 10.36


5 minute de muzică clasică la Școala gimnazială "Nicolae Bălcescu" din Oradea. Discutăm cu doamna profesoară de muzică Alina Zaha.

Care a fost reacția copiilor? Se implică ei în aceste cinci minute de muzică clasică?

De-a lungul timpului, am constatat în calitate de profesor de Educație muzicală că dragostea copiilor pentru muzică este un lucru firesc. Elevii care au reușit să conștientizeze multitudinea de sentimente și de trăiri exprimate prin muzică vor fi îndrăgostiți tot restul vieții lor de arta sunetelor și vor încerca să o aibă mai aproape devenind ascultători fideli și spectatori ai filarmonicilor.


Cum te numești?

Mă numesc Chirilă Briana și sunt în clasa a VIII-a B. Mi se pare foarte ingenios proiectul acesta; este unul dintre puținele proiecte care chiar ne deschid orizonturi noi spre a cunoaște mai multe, a avea încă o parte de cultură generală adăugată la cunoștințele noastre, care ne ajută să ne concentrăm mai bine pe ore.


Radio România Muzical organizează pe site-ul propriu și concursuri. Ai participat la ele?

Ne-a spus doamna profesoară de muzică de aceste concursuri. Voi lua parte la ele.


Cu alte cuvinte, vrei să fii un câștigător!

Da.


S-o cunoaștem și pe…

Mă numesc Calos Maia și sunt din clasa a VII-a C. Acest proiect este foarte folositor. Ne permite să ascultăm mai des muzică clasică și, în timp ce facem exerciții, ne putem gândi mai bine și ne relaxează.


Ție cum îți place să asculți muzica, în general? La căști?

Nu. Îmi place să-mi pun lângă dispozitivul de pe care ascult și așa să le ascult.


Acasă asculți muzică clasică?

Ascult și îmi place că mă relaxează.


Mă numesc Vanț Iulia și sunt în clasa a VIII-a A.


În aceste cinci minute de muzică clasică primiți și informații de la profesor?

Desigur. La începutul fiecărei audiții doamna profesoară ne prezintă materialul, iar chiar la final este acea mică povestire care ne dă și mai multe detalii despre opera respectivă.


Tu ai un compozitor preferat?

Preferatul meu e Beethoven.


Eu sunt Cosmina și sunt tot în clasa a VIII-a A. Prin acest proiect auzim și noi ce se asculta mai demult și învățăm mai multe chestii despre trecutul nostru.


Ai participat și anii trecuți la acest proiect?

Da. În fiecare an, la orele de muzică ni se puneau audiții.


Te rog să te prezinți.

Numele meu este Bârlea Ștefania Maria. Sunt din clasa a VI-a D. Putem învăța faptul că atunci când suntem nemulțumiți să ne mai gândim că ei ascultau muzică clasică doar live și era foarte, foarte scump pe vremea aceea. Noi avem ocazia prin acest proiect să ascultăm în fiecare oră de muzică, muzică clasică.


Doamnă profesoară Alina Zaha, câte cadre didactice de la Școala gimnazială "Nicolae Bălcescu" sunt implicate în acest proiect?

În acest an colaborez cu 31 de colegi - învățători și profesori de alte specialități.


Cu alte cuvinte, nu doar la ora de muzică se ascultă muzică.

Nu doar la ora de muzică se ascultă muzică clasică, ei fiind învățați încă din clasele mici, din clasele primare cu muzica clasică de către doamnele învățătoare, colegele mele.


Domnule inspector Mircea Boțog, cum se derulează proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în județul Bihor?

Este în continuă creștere. Față de anul trecut, unde am avut 60 de unități de învățământ implicate, deja anul acesta sunt 81 și încă anul este abia la început. Anul trecut am reușit să implicăm peste 30,000 de elevi, 977 de cadre didactice. Este un proiect național în care județul nostru anul trecut a avut cea mai mare participare.


Ce credeți că îl face atractiv pe acest proiect?

Deschiderea pe care o au copiii față de acest proiect. Eu îl aplic la mine la oră și văd entuziasmul lor în clipa în care îi anunț că pornim 5 minute de muzică clasică și-atunci toată clasa se bucură. Este un moment de euforie. Și bănuiesc că așa e și în alte școli.


Reportaj realizat de Stelian Radu Cacuci - corespondent Radio România Actualități în județul Bihor