Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala 'Nicolae Iorga' din Sibiu

Publicat: marți, 7 Noiembrie 2017 , ora 13.19


În județul Sibiu, peste 2400 de elevi participă la proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", inițiat de Radio România Muzical. Corespondentul Radio România Actualități, Carmen Vulcan, a fost la Școala Gimnazială "Nicolae Iorga" din municipiul Sibiu să vadă cum este primit, de elevi și profesori, acest proiect educativ și cultural al postului public de radio.


"Prima dată ascultăm o arie dintr-o operă, copii, din opera Lakme a compozitorului francez Leo Delibes, Aria clopoțeilor. Și vom asculta o soprană de coloratură. Ce înseamnă sopran, copii? Soprană este o voce feminină care…"

"Cântă foarte sus."

"Cântă foarte sus. Foarte bine ai răspuns! Copii, soprana de coloratură cântă cel mai sus și o să vedeți cum această soprană reușește să imite clopoțeii. De aceea se și numește Aria clopoțeilor…"

Voi în ce clasă sunteți?

"În a V-a."

Cum e să ascultați 5 minute de muzică clasică aici, la școală?

"E frumoas și liniștitor. Îmi place să ascult."

Ai învățat lucruri noi?

"Da. Și nume de compozitori, și la ce instrumente se cântă."

"Îmi place pentru că e foarte frumoasă muzică. Și acasă ascult mult."

Sunt utile aceste 5 minute de muzică clasică?

"Da, pentru că învățăm mai multe cântece și după aceea probabil că o să le recunoaștem când o să fim mai mari și o să ne placă din ce în ce mai mult muzica clasică."

Așa încep de fiecare dată orele de muzică? Cu aceste 5 minute de muzică clasică?

"De fiecare dată fără excepție, iar muzica aceasta, marea muzică pătrunde în sufletul lor, cu siguranță nu rămâne fără efect. Suflețelul lor se modelează, ei se dezvoltă armonios ascultând această muzică și, mai mult decât atât, le dezvoltă și gustul pentru adevărata muzică. Din păcate, societatea în care trăim le oferă prea mult kitsch, prea multă muzică de calitate îndoielnică și atunci consider că proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este de bun augur cu atât mai mult."

Doamna profesoară Simona Manea este și coordonatorul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" pentru județul Sibiu. Avem și o cifră de elevi, în total, care fac parte din acest proiect al Radio România Muzical?

"Da. Anul acesta sunt aproximativ 2400 de elevi din județul Sibiu implicați în proiectul nostru; din Sibiu în mare majoritate, dar și din Agnita, din Tilișca, din Șura Mare și sigur că lista rămâne deschisă și îi așteptăm și pe alți colegi învățători și profesori care doresc să ni se alăture."

"În cadrul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică inițiat de Radio România Muzical a fost piesa Amintiri din Alhambra de Francisco Tarega, în interpretarea chitaristei Ana Vidovici. Iată un prilej pentru a descoperi una dintre cele mai cunoscute lucrări pentru chitară clasică din întreaga instorie a muzicii. Această miniatură compusă de spaniolul Francisco Tarega în anul 1896."

Îți place să înceapă astfel orele de muzică? Cu 5 minute de muzică clasică?

"Da. Crează o stare relaxantă și sunt în lumea mea cu muzica. Îmi transmite niște emoții."

Asculți și acasă?

"Da. Ascult și muzică clasică și uneori și rock și și cânt la chitară."

Înseamnă că ți-a plăcut piesa de astăzi cu chitară clasică, nu?

"Da."

Ai vrea să ajungă să cânți și tu atât de bine la chitară?

"Normal!"

Carmen Vulcan - corespondent Radio România Actualități