Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică la Liceul teoretic 'Jean Louis Calderon' din Timișoara

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2017 , ora 12.11

Simona Stoița, realizator Radio România Timișoara, a vizitat Liceul Jean Louis Calderon, unde proiectul Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se bucură de succes.

"Bine v-a găsit sub semnul muzicii, domnule director!

Mă numesc  Iancu Radu Burcea, sunt profesor de Informatică și director adjunct al Liceului „Jean Louis Calderon” din Timișoara.”

Cum a primit Liceul această provocare de la Radio România Muzical?

„Pe parte de muzică, este o premieră. E o bucurie pentru noi că un profesor tânăr debutant ca domnul Milencovici se ocupă și de astfel de lucruri și ne mândrim cu un astfel de proiect și de colaborarea pe care o avem cu dumneavoastră. Sper ca domnul profesor, prin ceea ce face, să le deschidă viziunea despre muzică, apetitul pentru orice stil de muzică, să nu rămână încleștați într-un anumit stil. Nu vrem acum să punem anatemă asupra unuia, dar trebuie să știe despre cât mai multe și așa vor putea alege.”

Ascultă 5 minute de muzică clasică. Să fie puțin, să fie mult 5 minute?

„Mie mi se pare o durată de timp prea scurtă pentru cât de frumos sună. Mi se pare ceva impecabil.”

Pot să aflu cum te cheamă?

„Mă numesc Lupu Sefora și sunt în clasa a VII-a B la Liceul Jean Louis Calderon din Timișoara.”

„Mă numesc Petrescu Carina. Sunt în clas a V-a la Liceul teoretic Jean Loius Calderon din Timișoara. M-am inspirat dintr-o poveste reală ca să desenez pentru concurs ceea ce îmi doream eu, puțin mai bine ca și în realitate, și natură și personaje.”

Această lucrare s-a finalizat în timpul în care tu audiai o piesă muzicală.

„Da. Mozart.”

„Mă numesc Matiș Simona. Sunt în clasa a X-a A de la Liceul Jean Louis Calderon din Timișoara. Cred că acest proiect 5 minute de muzică clasică este foarte benefic pentru noi. Cred că muzica clasică pentru mine înseamnă ceva ce am nevoie zilnic. Mozart ascult. Beethoven – Simfonia a VIII-a m-a ajutat foarte mult.”

„Mă numesc Stanca Daniela. Vin de la Liceul Jean Louis Calderon din Timișoara, clasa a V-a. Este prea puțin să-ți petreci doar 5 minute din viață ascultând o piesă care poate ajută în viață pentru totdeauna. Cred că oamenii nu ascultă destul muzica clasică și ar trebui să încurajăm mai mult oamenii chiar prin acest proiect, ascultând cele 5 minute.”

Discipolii dumneavoastră, domnule profesor Daniel Milencovici, au sufletul și urechea deschise și mintea către arta muzicii. Două cuvinte despre acest proiect!

„Am primit cu mare drag această nițiativă din partea Radio România Muzical prin domnul inspector prof.dr. Aurel Dan Băcilă, care ne trimite în fiecare lună audițiile necesare pentru a putea participa la acest proiect.”

Cât de complicat e să comunici ceea ce e în spatele sau ascuns în partitură?

„Da, este foarte greu de transmis copiilor, deoarece ei nu au o cultură muzicală.”

Aici, la Liceul teoretic „Jean Louis Calderon” s-a aflat prima laureată.

„Da. Este vorba de Teodora Balaș, care atunci a fost eleva noastră în clasa a III-a. A obținut locul VI la nivel național la concursul de desene, a primit o tabără gratuită în vară unde a participat, dar ea în prezent se află la Liceul de Arte.”

Reportaj realizat de Simona Stoița - Radio România Timișoara