Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert Regal sub cupola Ateneului Român

Publicat: joi, 26 Octombrie 2017 , ora 12.17

Multe evenimente și formații muzicale își atribuie titulatura de 'regal', însă concertul pe care l-am putut urmări aseară sub cupola Ateneului Român chiar a fost unul demn de acest nume. Dedicat zilei de naștere a majestății sale, Regele Mihai I, acest concert caritabil, organizat de Fundația Principesa Margareta a României, a avut și scopul de a strânge fonduri pentru programul de burse 'Tinere talente', aflat acum în cel de-al zecelea an. Iată un extras din discursul Alteței sale, Principesa Margareta:

"Sunt mândră că Proiectul Tinere Talente este recunoscut drept cel mai bun program de artă și cultură din țara noastră. Nu am rămas indiferenți când am văzut cum mulți din tinerii talentați abandonau drumul pentru care aveau vocație din cauza lipsurilor materiale. Oricât de mari ar fi pasiunea și talentul, drumul artistului nu este niciodată ușor. Am oferit burse, încurajare și promovare. Oamenii generoși au investit împreună cu noi în viitorul României."

Pe scenă i-am putut urmări pe artiștii ce formează Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, iar în postură dirijorală l-am regăsit pe Tiberiu Soare. Concertul s-a deschis cu Uvertura Egmont de Beethoven, dând serii o notă solemnă. Apoi soliștii invitați au animat atmosfera printr-o multitudine de opusuri cunoscute, precum Rapsodia pe o temă de Paganini de Rahmaninov, Primăvara lui Vivaldi, Aria Nessun Dorma de Puccini. Cei trei soliști au fost pianista Alexandra Dariescu, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi. Am avut parte de trei prestații de top, care au fost îndelung aplaudate de public. Câteva impresii despre eveniment ne-a împărtășit clarinetistul Felix Goldbach:

"Îl văd un model de bune practici la nivel de management muzical interpretativ. Se vede seriozitatea Casei Regale."

A fost foarte plăcut să regăsesc în orchestră foarte mulți tineri pe care i-am zărit în clipul de promovare al proiectului Tinere Talente. Sper ca și pe viitor să îi putem vedea cât mai des pe scenă pe bursierii Fundației Principesa Margareta a României.

Reportaj realizat de Radu Mihalache