Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Pianistul Mihai Ritivoiu - în recital pe scena Sălii Radio

Publicat: joi, 5 Octombrie 2017 , ora 14.04

Pianistul Mihai Ritivoiu, câștigător al Concursului Național de Pian din cadrul „Zilelor Lipatti” în 2010 și laureat al Concursului Internațional „George Enescu” în 2011, a susținut miercuri, 4 octombrie 2017, primul său recital solo în ambianța Sălii Radio, propunând în programul primei părți o serie de opusuri semnate de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert și Felix Mendelssohn.

Mihai Ritivoiu a absolvit anul trecut studiile de master ale Guildhall School of Music and Drama din Londra, după ce, în anul 2012, încheiase studiile la București sub îndrumarea pianistului Viniciu Moroianu, pe care l-am regăsit în public:

„Mă bucur întotdeauna să-l reaud și mă bucur că Radiodifuziunea a găsit spațiu să-l programeze, la puțină vreme după participarea lui strălucitoare la Festivalul Enescu. Astăzi auzim un recital cu un program frumos și de anvergură, un program atât de public, să spun așa, cât și deopotrivă de mare substanță. Mihai Ritivoiu este un muzician de mare calitate intelectuală și sufletească, care se dezvoltă foarte frumos, câștigă mereu în maturitate, în elaborarea textului muzical cu sensibilitate și, totodată, cu erudiție. Mă bucur să văd la el tot mai mult rafinament, planuri sonore, o construcție de o logică de granit, caractere muzicale contrastante. Dezvoltarea lui mereu ascendentă îl face să devină tot mai mult un artist complet, care își pune probleme profesionale de mare acuitate, în sensul performanței europene celei mai înalte.”

Cea de-a doua jumătate a serii a fost consacrată Sonatei în si minor de Franz Liszt, o lucrare extrem de complexă, cuprinsă de altfel și pe discul de debut al muzicianului, care s-a lansat luna trecută în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. Dovedind cunoașterea în profunzime a sonatei, pianistul ne-a propus o versiune frumos închegată, colorată prin vigoare tinerească și definită prin frazări clare și bine arcuite, care i-a entuziasmat la final pe cei prezenți în sală.

Iată ce a declarat Mihai Ritivoiu după recital:

„M-am simțit foarte bine. De Sala Radio mă leagă niște amintiri și emoții speciale. Atât finala Concursului Enescu, cât și cea ca Concursului Lipatti de cu un an înainte au fost pe această scenă, însă nu am cântat niciodată într-un recital solo care, într-un fel, este adevărata probă a unui pianist. Deci, în această seară, m-am simțit foarte bine pe scena Sălii Radio, pe acest pian minunat și, în plus, mi s-a părut un public foarte cald.”

Reportaj realizat de Ana Diaconu