Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Conferințe de presă - Gală Extraordinară 'VINCERO Luciano Pavarotti - Povestea unei vieți'

Publicat: miercuri, 4 Octombrie 2017 , ora 15.38

În 6 septembrie 2017, lumea Operei s-a oprit o clipă pentru a comemora 10 ani de la dispariția tenorului cu vocea de aur - Luciano Pavarotti, printr-un eveniment grandios desfășurat la Arenele din Verona. În 5 octombrie, Opera Națională București va fi gazda unui eveniment similar ca cel desfășurat în Italia, printr-o Gală Extraordinară intitulată "VINCERO Luciano Pavarotti - Povestea unei vieți" - un eveniment ce va așeza în cuvinte, filmări inedite și muzică interpretată de tinerii soliști pregătiți sau premiați de "Fundația Luciano Pavarotti".

Această gală este organizată de Primăria Sectorului 5 a Municipiului București prin Centrul Cultural și de Tineret "Ștefan Iordache", în colaborare cu Opera Națională București, alături de Fundația ,,Luciano Pavarotti". În 4 octombire, de la ora 12.00, organizatorii au invitat deopotrivă publicul și presa la o conferință de presă. Beatrice Rancea - managerul interimar al operei bucureștene a moderat această conferință de presă la care au luat parte: Daniel Florea Primarul Sectorului 5 al Municipiului București, dirijorul Marcello Mottadelli Coordonatorul artistic muzical al Operei Naționale, pianistul Paolo Andreoli - cel care l-a acompaniat pe Pavarotti în timpul orelor pe care acesta le oferea tinerilor cântăreți. La conferință au mai luat parte tenorul Alin Stoica - câștigătorul din acest an al Concursului Luciano Pavarotti, muzicologul Grigore Constantinescu - cel care a oferit date despre cariera și viața celebrului tenor, actrița Oana Pellea - cea care va fi amfitrionul galei și actorul Liviu Lucaci care va citi scrisoarea pe care Luciano Pavarotti i-a adresat-o fiicei sale. Au mai fost prezenți în foaierul operei, soția tenorului Nicoletta Mantovani Pavarotti:

"Exista o istorie care stă în spatele acestui spectacol care spune povestea vieții lui Luciano. Se petrecea cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de carieră când am rugat o sciitoare să scrie pe înțelesul tinerei generații despre cariera lui Luciano. Această povestire îi era adresată și fiicei noastre în vârstă de patru ani... Luciano a vrut să-și îndeplinească un vis, acela de a-i ajuta pe tineri și prin "Fundația Pavarotti" am reușit să colaborăm cu tineri care acum au deja o carieră..."

Concepția spectacolului aparține criticului italian Sabino Lenoci - directorul artistic al evenimentului:

"Atunci când am gândit împreună cu Nicoletta acest spectacol care se numește Vincero - Voi învinge și care prezintă figura și cariera lui Luciano Pavarotti l-am proiectat ca pe un spectacol circuit care să facă înconjurul lumii și iată că București este primul oraș cu care începe acest circuit este o premieră absolută."

Sabino Lenoci a creat și un mic vernisaj cu obiecte personale care i-au aparținut lui Luciano Pavarotti, costumul pe care acesta l-a purtat în reprezentația cu opera Boema de Puccini și câteva fotografii din diferite spectacole.

"Vincero Luciano Pavarotti - Povestea unei vieți" este invitația pe care Opera Națională București o adresează publicului; un spectacol cu șase tineri soliști de operă pregătiți de ,,Fundația Luciano Pavarotti", sopranele Claudia Sasso și Laura Macrì, mezzosoprana Francesca Sartorato, tenorii Ivan Ayon Rivas și Stefano Tanzillo și baritonul Stefano Marchisio, alături de tenorul Operei Naționale București, Alin Stoica, acompaniați de pianistul Paolo Andreoli și de Orchestra Operei Naționale București. Vor interpreta arii din opere dar și alte piese care au reprezentat de-a lungul timpului principalele etape ale carierei inegalabilului Luciano Pavarotti.

Reportaj realizat de Jeanine Costache